Márk
13 °C
28 °C

Hálid Sejk még Pakisztánban van

2003.03.03. 15:56
Hétfő délelőtt még Pakisztánban volt őrizetben Hálid Sejk Mohamed, az al-Kaida terrorszervezet külföldi műveleti főnöke, a szervezet harmadik számú embere - közölték pakisztáni illetékesek Iszlámábádban. A pakisztáni hatóságok szerint valótlan rémhír, hogy a régóta keresett, a WTC elleni támadás kitervelőjének tartott terroristát kiadták az amerikai hatóságoknak.
Mahdum Szajed Fejszál Hajat pakisztáni belügyminiszter cáfolta és "ostobaságnak" nevezte azokat a korábbi jelentéseket, miszerint a terrorizmus elleni harc eddigi talán legnagyobb fogásának minősülő Hálid Sejk Mohamedet nem sokkal elfogása után titokban kicsempészték volna Pakisztánból, és az amerikai hatóságok egy meg nem nevezett helyen tartanák őrizetben.

A terrorszervezet magas rangú vezetőjét szombaton fogták el a pakisztáni hatóságok - a CIA emberinek közreműködésével - két társával együtt Ravalpindiben.

Közösen hallgatják ki

A férfi jelenleg a pakisztáni hatóságok tartják fogva, és pakisztáni, illetve amerikai ügynökök közösen hallgatják ki - mondta a miniszter. Pervez Musarraf pakisztáni elnök szóvivője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette, hogy Iszlámábádban hivatalosan bejelentik majd, ha Sejk Mohamedet kiadják az Egyesült Államoknak.

Szakértők szerint a kihallgatások legfőbb célja most az, hogy minél több információt préseljenek ki a 2001. szeptember 11-i terrorakciók egyik kitervelőjéből az al-Kaida amerikai földön, illetve Európában tervezett akcióiról, csakúgy, mint Oszama bin Laden hollétéről, bár pakisztáni biztonsági szakértők ez utóbbi kérdés kapcsán úgy vélik, hogy Sejk Mohamedtol ez ügyben nemigen fognak használható információt szerezni.

Az elmúlt hetekben megszaporodtak az európai kontinensen, illetve az Egyesült Államokban készülő al-Kaida akciókkal kapcsolatos hírszerzési értesülések, és ezek nagy valószínűséggel valamilyen módon Hálid Sejk Mohamed ténykedéséhez kapcsolódnak - vélekednek a pakisztáni biztonsági források.

Menekülne a többi terrorist sejt

Szakértők szerint a gyors és hatékony kihallgatás nagyon is indokolt, mivel a férfi őrizetbe vételének hírére az Európában, illetve az Egyesült Államokban szervezkedő terrorista sejtek most menekülni próbálnak, és ezeknek az al-Kaida tagoknak az elfogása kulcsfontosságú az előkészítés alatt lévő tervek végrehajtásának megakadályozása szempontjából. Hacsak nem arról van szó - vélekednek egyes szakértők -, hogy Sejk Mohamedet nem szombaton, hanem már valamikor korábban fogták el, a hír közzétételével azonban - éppen a forró nyomot követő biztonsági szervek kérésére - mostanáig vártak.

Ez már csak azért is célszerű lett volna - nyilatkozta a Reutersnek egy volt magas rangú pakisztáni rendőrtiszt -, mert csak ebben az esetben lenne valami csekély esélye Oszama bin Laden esetleges kézre kerítésének.