Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Holttestek tízezrei oszlanak Burma közterein

2008.05.13. 11:33
A burmai ciklon áldozatainak nagy részét még nem sikerült eltemetni. A trópusi hőségben emberi tetemek tízezrei indultak oszlásnak, a járványveszély egyre nagyobb.

A katasztrófát okozó trópusi ciklon után a legalapvetőbb munkákat sem képes elvégezni a burmai - magát mianmarinak nevező - katonai rezsim. Tizenegy napja nem sikerült az áldozatok többségét eltemetni, így halottak tízezrei hevernek a trópusi hőségben a szabadban.

Az ENSZ becslése szerint százezer, a burmai kormány szerint mintegy 65 ezer áldozata volt az ország egy részét letaroló ciklonnak. A WHO hullazsákokat küld az országba. A mostani szállítmány tartalmaz 30 ezer maszkot és ugyanennyi kesztyűt is, valamint 8 óriási mentőládát, amelyből egyenként 10 ezer embert tudnak ellátni három hónapig. A zsákok számát nem hozták nyilvánosságra.

Az áldozatok nagy része azon a helyen maradt, ahol a vég elérte. Az oszlásnak indult tetemek megfertőzhetik a folyókat és csatornákat, amelyekből az ivóvizet nyerik. Hasmenéses és vérhasos eseteket már tapasztaltak, koleráról azonban még nem érkezett hír - közölte a WHO.

A kormány a hatalmas gondok ellenére a legtöbb külföldi szervezetet nem engedi be az országba. A magyar Baptista Szeretetszolgálat munkatársai is napok óta hiába várakoznak Thaiföldön. A kormány attól tart, hogy a megsegített lakosok túlságosan hálásak lesznek a nyugatiaknak.