Mátyás
-6 °C
1 °C

Száz megtorlással fenyeget a Hamász

2004.04.18. 11:11
"Száz megtorlást" helyezett kilátásba a Hamász palesztin radikális mozgalom vasárnap vezetője, Abdelaziz ar-Rantiszi meggyilkolása miatt, Izrael ellenben közölte: folytatni fogja a terroristák elleni harcot. Általános riadókészültséget rendeltek el Izraelben. A következő célpont Háled Mesal, a palesztin terrorszervezet damaszkuszi székhelyű politikai irodájának vezetője.
"Riadót és általános készültséget hirdetünk ki valamennyi harcoló sejtünkben... amíg a száz megtorlás, amely megrázza a bűnös entitást, meg nem történik" - áll a Hamász katonai szárnya, az Izz el-din al-Kasszam által kiadott közleményben.

Célzott likvidálások

Izrael folytani fogja a palesztin szélsőségesek "célzott likvidálását", amíg a palesztin hatóság nem kezdi meg a terrorellenes harcot - közölte Joni Peled, az izraeli külügyminisztérium szóvivője.

Avi Pazner izraeli kormányszóvivő szerint a támadás rendkívül fontos volt az Izrael vesztére esküdött Hamász meggyengítése érdekében. "Rantiszi az egyik legveszélyesebb és legszélsőségesebb terrorista volt" - tette hozzá.

Rantiszit az izraeli hadsereg szombaton Gázában gépkocsijára kilőtt rakétákkal ölte meg. A támadás során életét vesztette a Hamász-vezető fia és testőre is.

Általános riadókészültségbe helyezték az izraeli hadsereget

Általános riadókészültségbe helyezték vasárnapra az izraeli hadsereget, rendőrséget és biztonsági szolgálatokat Abdel-Azíz ar-Rantiszi Hamász-vezető megölése után - közölték izraeli rendőrségi források.

A Hamász néhány órával azután, hogy Rantiszi gépkocsijára egy izraeli helikopter két rakétát lőtt ki, megválasztotta a Hamász-vezető utódját, akinek a nevét biztonsági okokból nem hozzák nyilvánosságra. Palesztin források azt találgatják, hogy az utód vagy Mahmúd az-Zahar magas rangú Hamász-vezető lehet - aki tavaly maga is majdnem áldozatul esett egy likvidálási kísérletnek - vagy a néhai Jaszin sejk jobbkezének tartott Iszmail Hanija.

Rantiszi Jaszin sejk megölése utána lépett a Hamász-alapító örökébe a palesztin területeken.

Mesal a következő célpont

"Folytatódik az az izraeli politika, hogy a kormány egyfelől erőfeszítéseket tesz a politikai folyamat előmozdítására, másfelől lesújt a terrorszervezetekre és vezetőikre" - mondta a vasárnapi kabinetülés elején Ariel Saron izraeli kormányfő, dicsérve az izraeli fegyveres erőket, amiért előző nap megölték Abdel-Azíz ar-Rantiszit, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet vezetőjét.

Saron gratulált és köszönetet mondott a "sikeres hadművelet" végrehajtóinak, ugyanakkor hangoztatta, hogy folytatódik a (palesztinoktól való területi) szétválasztás politikája - közölte a katonai rádió. Izrael az utóbbi időben fokozta a Hamász-vezetők "célzott likvidálását", hogy mielőtt Saron terve értelmében kivonulnának a Gázai övezetből, meggyengítsék a Hamászt, és az ne tölthesse be az izraeliek távozása után keletekző vákuumot.

Gideon Ezra izraeli tárca nélküli miniszter vasárnap bejelentette, hogy Háled Mesal, a palesztin terrorszervezet damaszkuszi székhelyű politikai irodájának vezetője ugyancsak célpont. "Háled Mesal sorsa ugyanaz lesz, mint Rantiszié. Abban a percben, hogy alkalom kínálkozik az akcióra, megtesszük" - mondta a miniszter. Izrael öngyilkos robbantások kitervelésével vádolja Mesált.

Arafat elítéli Rantiszi meggyilkolását

Jasszer Arafat palesztin vezető szombaton határozottan elítélte Abdelaziz ar-Rantiszinak, a Hamász radikális palesztin mozgalom vezetőnek a meggyilkolását. A palesztin vezetés háromnapos gyászt rendelt el a Hamász-vezető meggyilkolása miatt.

"Az izraeli kormánynak vállalnia kell e szörnyű bűntett következményeit és kérjük a nemzetközi közösséget, hogy haladéktalanul vonultasson fel nemzetközi védelmi erőt a palesztin területeken" - jelentette ki az izraeli tárgyalásokkal megbízott palesztin miniszter, Szaeb Erakát.

Bosszút követelő palesztinok tízezrei tüntettek a Gázai övezet és Ciszordánia városaiban és menekülttáboraiban azután, hogy szombaton Gázában az izraeli hadsereg rakétatámadással megölte a Hamász-vezetőt. A gázai kórház előtt, ahol a támadás után Rantiszi meghalt, ezrek gyűltek össze, kezükben a Hamász zöld zászlajával és Rantiszi arcképével. Rámalláh központjában a tüntetők gumiabroncsokat gyújtottak fel és követelték a kereskedőktől, hogy a gyász jeléül zárják be boltjaikat.

Amerika kiállt Izrael mellett

A Hamász terrorszervezet, Izraelnek pedig "joga van magát megvédelmezni" - hangsúlyozta vasárnap a Fehér Ház, miután az izraeli hadsereg megölte a radikális palesztin szervezet erős emberét, Abdelaziz ar-Rantiszit. "Mint ahogyan többször is rámutattunk, Izraelnek joga van megvédeni magát a merényletekkel szemben" - hangsúlyozta közleményében Scott McClellan fehér házi szóvivő.

A Hamász terrorszervezet, amely polgári személyek ellen támad és amely magára vállalta a szombati erezi öngyilkos merénylet elkövetését is, amelyben egy izraeli őr meghalt, többen pedig megsebesültek - mutat rá a közlemény. Az Egyesült Államok aggódik a közel-keleti béke és biztonság miatt - mutat rá Fehér Ház, amely felszólítja Izraelt: figyeljen az ilyen lépései következményeire.

"Törvénytelen gyilkosság"

Elítélte Abdelaziz ar-Rantiszi Hamász-vezető meggyilkolását Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki szerint egy ilyen lépés nem járul hozzá a közel-keleti békefolyamat kedvező kimeneteléhez.

Az Európai Unió következetesen elítélte a törvénytelen gyilkosságokat - áll a kül- és biztonságpolitikai főképviselő által kiadott közleményben. "Izraelnek joga van megvédeni állampolgárait a terrorcselekményektől, de az ilyen tettek nemcsak törvénytelenek, de nem vezetnek a feszültség enyhüléséhez sem" - mutat rá a közleményben Javier Solana.

Jack Straw brit külügyminiszter Abdelaziz ar-Rantiszi megölését "törvénytelen, indokolatlan és ellentétes hatást kiváltónak" nevezte.

Amr Musza, az Arab Liga főtitkára elítélte az izraeli "állami terrorizmust", hozzátéve, hogy a hasonló cselekedetek folytatása súlyos veszélyt jelent a békére és a biztonságra.

Egy szíriai vezető azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy "előkészítette a talajt" Izrael számára a Hamász-vezető meggyilkolásához, és felszólította az arab országokat: "lépjenek fel a vérontás megakadályozására".

Irán szerint a Hamasz-vezető megölése "nagy bűntett", amely még nagyobb ellenállásra bátorít majd a Közép-Kelet térségében. Mohamed Ali Abtahi alelnök az al-Dzsazíra katari hírtelevízióban "nagy vértanúnak" nevezte Rantiszit.