Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Azonnali tűzszünetet jelentett be a Hamász

2009.01.18. 14:21
Egy hetet adott Izraelnek a Hamász, hogy elhagyja Gázát, és követelik, hogy nyissa meg a Gázai övezet összes határátkelőjét. Az izraeli kormány szóvivője erre úgy reagált, hogy számukra a Hamász "nem tárgyalópartner".

Azonnali, egy hétre szóló tűzszünetet jelentettek be a Hamász palesztin iszlamista szervezet és gázai övezetbeli fegyveres szövetségesei, ezt az egy hetet adva Izraelnek, hogy kivonja csapatait a területről.

A döntést a palesztin csoportok damaszkuszi tanácskozásán hozták, közölték egybehangzóan a Hamász és az Iszlám Dzsihád szóvivői. A palesztinok követelik továbbá, hogy Izrael nyissa meg a Gázai övezet összes határátkelőjét, hogy biztosíthassák a terület lakosságának az ellátását.

Az izraeli kormányszóvivő szinte azonnal reagált a beszédre. Mark Regev úgy fogalmazott, hogy a zsidó állam "nem tárgyal a Hamásszal. A Hamász nem tárgyalópartner." A szóvivő hozzátette, hogy "Izrael egyoldalú tűzszünetet hirdetett vasárnap hajnaltól. Amennyiben a Hamász nem támadja és nem provokálja Izraelt, akkor mi betartjuk a tűzszünetet".

Regev ugyanakkor nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy Izrael mikor lesz hajlandó megnyitni a Gázai övezetbe vezető határátkelőket, amiket azóta többnyire zárva tartott, hogy a Hamász 2007 nyarán hatalomra jutott a palesztin övezetben.

Az izraeli biztonsági kabinet szombat este úgy döntött, egyoldalú tűzszünetet hirdet, ami közép-európai idő szerint éjjel egy órakor életbe is lépett. Akkor Ehud Olmert miniszterelnök úgy fogalmazott, elérték a céljaikat, és "még annál is többet". Az izraeli hadsereg megsemmisítette a Hamász katonai infrastruktúráját; ez olyan mértékű károkat okozott a szervezetnek, amelyből sokáig nem tudnak majd talpra állni.

A tűzszünet nem volt tartós: reggel izraeli helikopterek lövéseket adtak le a Gázai övezet északi részére, ezt követően az iszlám Dzsihád öt rakétát lőtt ki a dél-izraeli Szderót városára.

Az iráni külügyminiszter Izrael vereségeként értékelte az egyoldalúan kihirdetett tűzszünetet, míg az Európai Unió üdvözölte azt.