Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Felszámolná a Hamászt egy izraeli miniszter

2007.05.20. 16:08
Csak a Hamász teljes felszámolásával szüntethetők meg a Gázai övezetből indított rakétatámadások, állítja az izraeli kormány egyik minisztere.

A Hamász iszlamista mozgalom teljes felszámolását szorgalmazta vasárnap Avigdor Liberman izraeli szélsőjobboldali miniszter, mert véleménye szerint ez az egyedüli megoldás arra, hogy véget vessenek az Izrael elleni rakétatámadásoknak a Gázai övezetből. A stratégiai ügyek és az iráni nukleáris fenyegetés kezelésével megbízott miniszter felhívását összekapcsolta azzal a fenyegetéssel, hogy ellenkező esetben orosz ajkúakat képviselő pártja, az Iszrael Beitenu (Izrael a Mi Otthonunk) kivonul Ehud Olmert miniszterelnök kormánykoalíciójából.

"A mostani koalíció számára ütött az igazság órája: vagy felszámolja a Hamászt vagy felszámolja a koalíciós kormányt. Ez az egyedüli lehetséges alternatíva. Ez nem ultimátum és nem szabok meg határidőt, de ez az egyetlen választási lehetőség" - jelentette ki Liberman a közszolgálati rádióban. A 120 tagú kneszetben a kormánykoalíciónak 78 parlamenti képviselője van, köztük Liberman pártja 11 mandátumot birtokol.

"A Hamászt úgy kell felszámolni, hogy egy teljesen új helyzet álljon elő, ideje áttérni a fenyegetőzésről a tettekre" - tette hozzá a miniszter, miközben a biztonsági kabinet ülésére készült, amelyen a Gázai övezetből kiinduló rakétatámadások beszüntetésére alkalmas katonai válaszlehetőségeket tekintik át.

A miniszter egyik munkatársa elmondta: Liberman nem azt szorgalmazza, hogy újra megszállják a Gázai övezetet, hanem határozott hadműveletek sorozatát sürgeti, úgy mint a Philadelphia-átjáró elfoglalását és a csempészalagutak lerombolását, mielőtt egy NATO-erő ellenőrzése alá helyeznék a folyosót. Izrael nemzetközi erő telepítését tervezi az Egyiptom és a Gázai övezet közötti, Philadelphia útként is emlegetett ütköző övezetbe, amelyet a zsidó állam felügyelt azelőtt, hogy 2005 nyarán egyoldalúan kivonult a Gázai övezetből - közölte egy magas rangú izraeli tisztségviselő neve elhallgatását kérve.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!