Bernadett
0 °C
4 °C

Meggyilkolták a palesztin Hamasz egyik vezetőjét

2001.10.14. 15:31
Vélhetően izraeli mesterlövészek végeztek vasárnapra virradóan a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamasz katonai szárnyának egyik vezetőjével. A saját házában meggyilkolt Hamadot többek között a júniusi, 22 halálos áldozatot követelő Tel avivi diszkórobbantással gyanúsították.
A Hamász szélsőséges palesztin szervezet katonai szárnyának vezetőjével, Abder-Rahmán Hamaddal palesztin források szerint az izraeli hadsereg mesterlövészei végeztek a ciszjordániai Kalkilijában. A BBC helyi forrásokra hivatkozva azt állította, mellkasában két golyóval, házának tetején találták meg a holttestét vasárnap reggel.

Terrorista akciókkal gyanúsították

Az izraeli közszolgálati rádió kormányzati forrásokra hivatkozva megerősítette Hamad halálhírét, jelezve, hogy a "veszélyes terrorista" az izraeli kormány "célzott megtorlás" néven ismert politikájának egyik célpontja volt. A terrorcselekményekkel gyanúsított aktivisták likvidálására irányuló akció során eddig tavaly november óta több mint ötven palesztinnal végeztek az izraeliek.

Az izraeli hatóságok által az egyik legkeresettebb, 35 éves Abder-Rahmán Hamadot több terrorista akció, többek között a júniusi tel-avivi, 22 halálos áldozatot követelő diszkórobbantás elkövetésével gyanúsították.

Pontosan időzített merénylet?

A palesztin tájékoztatási miniszter, Jaszer Abed Rabbo a merénylet hírére a Palesztina Hangja rádióban kifejtette: Hamad meggyilkolása számukra azt jelenti: az izraeli kormány nem tartja meg a békére vonatkozó ígéreteit, ezért állandó készültségben kell élnünk.

A tervek szerint Ariel Saron izraeli miniszterelnök éppen vasárnap akarja bejelenteni, hogy enyhítenek a palesztin területek zárlatán. Úgy hírlik azonban, hogy Saul Mofaz izraeli vezérkari főnök ellenzi a palesztin lakosságot sújtó biztonsági intézkedések enyhítését. Megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy a Hamad megölésére kiválasztott időpont összefüggésben áll Saron és Mofaz nézeteltéréseivel.