Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Abszolút többséget szerzett a Hamász

2006.01.29. 20:43
A palesztin választást hetvenhét százalékos részvétel mellett tartották, derült ki a végleges adatokból.

A Hamász radikális mozgalomnak hetvennégy, fő vetélytársának, az eddig kormányzó Fatahnak negyvenöt mandátum jutott a palesztin parlamenti választásnak a központi választási bizottság által vasárnap közzétett végleges eredményei szerint.

A végleges eredmények szerint a Fatah a képviselői helyek több mint egyharmadára tett szert, ami azt jelenti, hogy útját állhatja a palesztin alaptörvény - a Palesztin Hatóság "alkotmánya" - módosításának. A választási bizottság tájékoztatása szerint a választási részvétel meghaladta a 77 százalékot.

Az iszlám jogot fogja használni a kormányzásra készülő Hamász a törvényhozás alapjául, de nem akar szigorú iszlám jogrendet bevezetni, így nem akarja megtiltani a nők és férfiak keveredését a nyilvános helyeken, sem betiltani az italméréseket, mondta vasárnap a palesztin választásokon győztes szervezet egyik vezető tagja.

A Hamász földcsuszamlásszerű győzelme olyan aggodalmakat keltett a liberálisabb palesztinok körében, hogy a szélsőséges iszlám szervezet kikényszeríti majd konzervatív nézeteinek alkalmazását.