Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Öngyilkos robbantás Izraelben: 19 halott

2002.03.28. 09:25
Legalább tizenkilenc halottat és százhetvenkét sebesültet követelt az az öngyilkos merénylet, amelyet az izraeli Netanya város egy szállodájában követtek el szerda délután. Gideon Meir kormányszóvivő mészárlásnak nevezte a történteket, és kilátásba helyezte az "önvédelmi jellegű" választ - adta hírül a CNN.
A robbantást - amelyet egy gázai terrorista követett el - a Hamász nevű palesztin fundamentalista csoport vállalta magára. A merénylőnek sikerült kijátszania a szálloda fegyveres őrségét, így bejutott az étterembe, ahol éppen húsvéti ünnepélyt tartottak - mondta Gil Kleiman, a rendőrség szóvivője. A rendőrség azonnal elrendelte a többi netanyai szálloda átvizsgálását. - Nincs száz százalékos védelem egy öngyilkosságra elszánt terrorista ellen - tette hozzá Kleiman.

Netanya Tel-Avivtól északra, a nyugati parttól néhány mérföldre fekszik. Korábban - március 9-én - már történt itt hasonló támadás: akkor két személyt, köztük egy csecsemőt ölt meg a robbantás, az áldozatok száma 35 fölött volt. Az akkori merényletet az Al-Aksza Mártírbrigádok elnevezésű szervezet vállalta magára. Az elmúlt tizennyolc hónapban legalább 1106 palesztin és 376 izraeli vesztette életét az összecsapásokban - jelentette a Reuters.