Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Tévét indított a Hamasz

2006.01.10. 10:25
Politikai erejét fitogtatva tévéadót indított a Hamasz. Az iszlám szellemiségű adó tovább növelheti a pillanatnyilag a palesztinok negyedének támogatását élvező szélsőségesek népszerűségét.

Tévéadót indított a Gázai-övezetben a Hamasz. A szélsőséges iszlámista párt al-Aksza névre keresztelt csatornája a palesztin társadalomban nem csak szélsőséges terrorszervezetként, de jóléti intézmények fenntartójaként is jelen levő szervezet szócsöve lesz, írja a BBC.

A Hamasz a jövőben műholdas adás indítását is tervezi.

A BBC elemzői szerint a tévéadó beindítása újabb jele a Hamasz felemelkedésének. A szervezet, amióta politikai pártként is működik, rengeteg támogatót szerzett, főként a gázai palesztinok körében. A január végi választásokon akár a szavazatok negyedét is megszerezheti, így akár kikerülhetetlen kormányzati tényezővé is válhat.

Az új tévé egyelőre még csak próbaadásokat sugároz, vasárnap mindössze egy fél órás Korán-felolvasást közvetített. Fati Hamad Hamasz-szóvivő szerint a jövőben ideológiai, kulturális, sőt, iszlám szellemiségű tudományos műsorokat is terveznek.

A televízióban a palesztin-izraeli konfliktus Hamasz-értelmezését is közvetíteni akarják.

A Hamasz nem hozta nyilvánosságra a tévéadó helyét. Az óvintézkedés érthető, a Hamasz gázai rádióadóját másfél éve lebombázta az izraeli légierő.