Gerzson
-3 °C
3 °C

Putyin meghívta a Hamász vezetőit

2006.03.03. 06:27
Az orosz elnök meghívására Moszkvában tárgyal péntektől a Hamász küldöttsége. Az állmfő nem, csak a külügyminiszter tárgyal a palesztin radikális mozgalom vezetőivel, akikhez bejelentkezett az orosz ortodox pátriárka is.
Moszkvában tárgyal péntektől a Hamász küldöttsége, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök hívott meg.

A január 25-i palesztin törvényhozási választásokon győztes radikális mozgalom küldöttsége Háled Mesaal, a politikai bizottság elnöke vezetésével érkezik Moszkvába. A delegáció várhatóan nem találkozik az orosz államfővel, hanem Szergej Lavrov külügyminiszter fogadja majd a palesztin vezetőket.

Figyelemre méltó, hogy vasárnap a Hamász küldöttsége II. Alekszij orosz ortodox pátriárkával tárgyal - e találkozót a pátriárka kérte, s azon a szentföldi ortodox szentélyek és más tulajdon működésének kérdéseiről lesz szó.

Az orosz diplomácia hangsúlyozta, hogy nem gyakorol semmilyen nyomást a Hamászra a tárgyalások során, de arra számít: sikerül meggyőzni a mérsékeltebb álláspont szükségességéről.

A Hamász váratlanul fölényes győzelme után Izrael és a nemzetközi kvartett (az Egyesült Államok, a EU, Oroszország és az ENSZ) egyetértett abban, hogy nem ismerik el a palesztin önkormányzat új vezetőségét, Moszkva azonban a Hamász meghívásával lényegében megtörte az elszigetelési törekvéseket.