Megölték a Hamász egyik vezetőjét

2003.03.08. 12:10
Két izraeli helikopter szombaton reggel megölt négy palesztint, köztük a Hamász egyik biztonsági vezetőjét. A radikális iszlám szervezet válaszul izraeli miniszterek és képviselők meggyilkolását helyezte kilátásba.
Két izraeli helikopter szombaton reggel Gázában négy rakétát lőtt ki, amelyek közül az egyik egy gépkocsit talált el és megölte a benne tartózkodó négy palesztint. A halottak között van Ibrahim al-Makadme, a Hamász egyik vezetője, a szervezet egyik alapítója és biztonsági szolgálatának vezetője. Ötvenéves volt. Hírügynökségi jelentések szerint a szombat reggeli izraeli helikoptertámadás során életét vesztette a Hamász-vezető három testőre is.

Abdelaziz ar-Rantiszi, a Hamász egyik tisztségviselője az izraeli támadás hírére bejelentette: utasította a szervezet fegyveres szárnya, az Ezzeddin al-Kasszám Brigádok tagjait, hogy izraeli minisztereket és képviselőket öljenek meg, így bosszulják meg vezetőjük halálát. "Minden katonai opció nyitva áll, és a prioritás a cionista politikai vezetők célba vétele" - áll a katonai szervezet közleményében.

Az izraeli helikopterek mindössze néhány órával azután csaptak le Gázában, hogy talmudista diákoknak álcázott palesztinok behatoltak a ciszjordániai Kirjat Arba zsidó településre és megöltek egy férfit meg egy nőt. A támadókkal később az izraeli rendőrök végeztek. A fegyveres akciót a Hamász vállalta magára.

A szombat hajnali izraeli támadás következtében több üzlet ablaka betört, néhány gépkocsi lángba borult. Többen megsebesültek, egyikük állapota válságos - közölték palesztin kórházi források.

A támadás után órákkal az izraeli hadsereg közleményben erősítette meg a gázai akció tényét és al-Makadme megölését, megjegyezve, hogy a szélsőséges szervezet egyik kulcsszemélyiségével végeztek.  • Hírek
  • Hírek