Ágnes
-5 °C
2 °C

A Hamasz 'példátlan mértékű' bosszúval fenyeget

2002.04.06. 23:48
A Hamasz szélsőséges iszlám mozgalom eddig nem látott mértékű bosszúakciókkal fenyegette meg Izraelt. A szervezet militáns szárnya, az Ezedin el Kasszam a fenyegetéseket egy pénteki, hat Hamasz aktivista halálát okozó izraeli rakétacsapásra válaszul hozta nyilvánosságra.
Az izraeli hadsereg szombaton folytatta a katonai akciókat Ciszjordánia területén, és heves tűzpárbajba keveredett fegyveres palesztinekkel. Dzseninben és egy közelben fekvő menekülttáborban szemtanúk beszámolója szerint házról házra vívták a harcot.

A Hamasz weboldalán egyebek mellett az áll, hogy a büntetés 'teljesen újszerű lesz', melyet Izraelben eddig 'még soha nem láttak'. Ugyanitt a Hamasz a 'cionista egység szétzúzására' szólít fel.

A mozgalom aktivistáit intenzív katonai kurzusokon képzik ki, hogy Arial Saron izraeli miniszterelnöknek leckét adjanak - írja az oldal. A szélsőséges csoport garantálja, hogy a vezetőik közül senki nem lesz megbosszulatlanul mártírrá.

Az izraeli katonákkal folytatott harcok során szombaton Ciszjordániában legalább hat palesztin vesztette életét. Az izraeli rádió jelentése szerint Nabluszban 200-nél több palesztint vettek őrizetbe. Ramallahban 40 szélsőséges letette a fegyvert, és megadta magát az izraeli katonáknak.

Elie Wiesel béke Nobel-díjas író védelmébe vette Sharon izraeli miniszterelnököt. Az Auschwitzot megjárt, Amerikában élő író Rómában nyilatkozott a La Repubblica című lapnak. Véleménye szerint Saron az emberi jogok védelmezője, aki kész a palesztinekkel kötendő békemegállapodás árát megadni.

A palesztinok független államot akarnak, amit meg is érdemelnek, és meg is fognak kapni - mondta Elie Wiesel. Az Izrael közel-keleti politikáját bíráló európai államokkal kapcsolatban az író megjegyezte: nem szívesen használja az antiszemitizmus kifejezést, de az Európában megfigyelhető jelenségek, mint a zsinagógák elleni támadások, ebbe az irányba mutatnak.

Több ezer izraeli követelte az erőszak befejezését

Szombaton Tel Avivban több ezer izraeli tüntetett Arial Saron miniszterelnök megszálló politikája ellen. A demonstrálók a főváros központjában elhelyezkedő Rabin téren gyülekeztek, majd a néhány kilométerrel távolabb fekvő izraeli védelmi minisztérium felé vonultak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!