Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Hamasz 'példátlan mértékű' bosszúval fenyeget

2002.04.06. 23:48
A Hamasz szélsőséges iszlám mozgalom eddig nem látott mértékű bosszúakciókkal fenyegette meg Izraelt. A szervezet militáns szárnya, az Ezedin el Kasszam a fenyegetéseket egy pénteki, hat Hamasz aktivista halálát okozó izraeli rakétacsapásra válaszul hozta nyilvánosságra.
Az izraeli hadsereg szombaton folytatta a katonai akciókat Ciszjordánia területén, és heves tűzpárbajba keveredett fegyveres palesztinekkel. Dzseninben és egy közelben fekvő menekülttáborban szemtanúk beszámolója szerint házról házra vívták a harcot.

A Hamasz weboldalán egyebek mellett az áll, hogy a büntetés 'teljesen újszerű lesz', melyet Izraelben eddig 'még soha nem láttak'. Ugyanitt a Hamasz a 'cionista egység szétzúzására' szólít fel.

A mozgalom aktivistáit intenzív katonai kurzusokon képzik ki, hogy Arial Saron izraeli miniszterelnöknek leckét adjanak - írja az oldal. A szélsőséges csoport garantálja, hogy a vezetőik közül senki nem lesz megbosszulatlanul mártírrá.

Az izraeli katonákkal folytatott harcok során szombaton Ciszjordániában legalább hat palesztin vesztette életét. Az izraeli rádió jelentése szerint Nabluszban 200-nél több palesztint vettek őrizetbe. Ramallahban 40 szélsőséges letette a fegyvert, és megadta magát az izraeli katonáknak.

Elie Wiesel béke Nobel-díjas író védelmébe vette Sharon izraeli miniszterelnököt. Az Auschwitzot megjárt, Amerikában élő író Rómában nyilatkozott a La Repubblica című lapnak. Véleménye szerint Saron az emberi jogok védelmezője, aki kész a palesztinekkel kötendő békemegállapodás árát megadni.

A palesztinok független államot akarnak, amit meg is érdemelnek, és meg is fognak kapni - mondta Elie Wiesel. Az Izrael közel-keleti politikáját bíráló európai államokkal kapcsolatban az író megjegyezte: nem szívesen használja az antiszemitizmus kifejezést, de az Európában megfigyelhető jelenségek, mint a zsinagógák elleni támadások, ebbe az irányba mutatnak.

Több ezer izraeli követelte az erőszak befejezését

Szombaton Tel Avivban több ezer izraeli tüntetett Arial Saron miniszterelnök megszálló politikája ellen. A demonstrálók a főváros központjában elhelyezkedő Rabin téren gyülekeztek, majd a néhány kilométerrel távolabb fekvő izraeli védelmi minisztérium felé vonultak.