Valér
4 °C
8 °C

Arafat ismét meghátrált a Hamasz elől

2001.12.22. 13:06
Cáfolta a szélsőséges palesztin csoport, az Iszlám Dzsihád, hogy felfüggesztené az öngyilkos merényleteket. A Palesztin Hatóság közben megállapodásra jutott a Hamasszal arról, hogy a terrorszervezet egyik vezetőjét mégsem tartóztatják le, csak házi őrizetben marad.
Az Iszlám Dzsihád egyik vezetője cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint a radikális palesztin szervezet a Hamászhoz hasonlóan az Izrael-ellenes merényletek felfüggesztését fontolgatja. "Álláspontunkban nincsen változás tegnaphoz képest" - jelentette ki az AFP-nek Abu Imád al-Rifai, a szervezet libanoni képviselője, hangsúlyozva, hogy folytatják a "mártírakciókat" és a felkelésben való részvételt az izraeli megszállás végéig.

Nem sikerült letartóztatni a Hamasz-vezetőt

Közben megegyezés született a Hamasz szélsőséges palesztin szervezet és a Jasszer Arafat vezette Palesztin Hatósághoz tartozó biztonsági erők közt. A palesztin rendőrök tegnap összecsaptak a Hamasz híveivel, amikor utóbbiak megpróbálták megakadályozni egy magas rangú Hamasz-tisztviselő letartóztatását. A lövöldözésben egy ember meghalt. A megegyezés értelmében Abdel-Aziz al-Rantisszit nem tartóztatják le, de házi őrizetben marad.

Arafat izraeli és amerikai nyomásra lép fel a Hamasz és az Iszlám Dzsihád ellen, akik véres merényletek sorozatát hajtották végre izraeli polgári célpontok ellen. A Reutersnek nyilatkozva azonban egy magas rangú izraeli tisztviselő azt mondta, hogy al-Rantisszi nem is igazi terrorista, csak jelképes vezetője a Hamasznak.