Szilárda
-4 °C
3 °C

Lelőttek egy Hamász-tagot

2002.12.25. 13:56
Az izraeli katonák szerdán reggel Nábluszban lelőtték a Hamász egyik fegyveresét. Az izraeli hadsereg tizenhét palesztint tartóztatott le szerdára virradóra Ciszjordániában. A betlehemi Szent Katalin templomban szomorú hangulatban zajlott le a karácsonyi éjféli mise.
A Hamász fegyverese az izraeli katonákkal történt összecsapás közben vesztette életét - közölték izraeli katonai és palesztin biztonsági források. Elmondásuk szerint két palesztin rálőtt egy izraeli járőrre, aki viszonozta a tüzet és megölte palesztint, aki szerepelt a hadsereg által körözöttek listáján. Az összecsapásban egy másik palesztin megsebesült, őt elfogták az izraeliek. Abban az épületben, ahonnan a palesztinok lőttek, automata fegyvereket találtak a katonák.

A szerda reggeli incidens után 2786-ra emelkedett az erőszakos cselekmények következtében 2000. szeptembere óta elhunytak száma. Az AFP szerint 2056 palesztin és 681 izraeli vesztette életét.

Izraeli katonai források közölték, hogy Ciszjordániában - Betlehemben, Hebronban, Nábluszban és e városok környékén - szerdára virradóra tizenhét palesztint tartóztattak le. A letartóztatottak vagy a Jasszer Arafat veszette Fatah vagy a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szélsőséges szervezet tagjai.

Nincs karácsonyfa Betlehemben

Bár az izraeli hadsereg kivonult a (jeruzsálemi öngyilkos merényletek után) novemberben újra megszállt Betlehem központjából, a palesztin igazgatású ciszjordániai városban nem állítottak karácsonyfát, hiányzott a díszkivilágítás, és alig volt turista.

A Születés temploma melletti Szent Katalin ferences templomban szokás szerint Jeruzsálem latin pátriárkája, Michel Szabbah tartotta az éjféli misét, amelyen feltűnően kevés volt a külföldi zarándok és sok a helyi keresztény hívő, valamint az újságíró - jegyezte meg az EFE.

Jasszer Arafat palesztin elnök helyét megint üresen hagyták, akárcsak tavaly, mert az izraeli hatóságok ismét megtagadták tőle a részvétel jogát. Amos Gilad izraeli tábornok a katonai rádióban azzal indokolta az eltiltást, hogy Arafat "terrorkampányt" folytat. A francia külügyminisztérium ellenben "bántónak és értelmetlennek" nevezte az izraeli eljárást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!