József, Bánk
-6 °C
0 °C

Mégsem támadná Amerikát a Hamasz

2004.03.25. 11:33
Az Egyesült Államokat nem támadná, de szívesen megölné Ariel Saron izraeli kormányfőt a Hamasz. Az amerikai kormány nem bízik a terroristák ígéretében.
Visszavonta az Egyesült Államok megtámadására vonatkozó fenyegetéseit a Hamasz. "Palesztin földön élünk és csak palesztin földön harcolunk, kizárólag a megszállás ellen" - áll a szervezet új vezetőjének szerdai közleményében. Abdelaziz al-Rantiszi szerint az amerikaiak "ártatlanok a cionista összeesküvésben" mely őket is "megtéveszti és megfosztja pénzüktől". Amerika "nem célpont" - jelentette ki a Hamasz egy másik vezetője, Mahmud Zahar is.

Az Egyesült Államok ennek ellenére is aggódik a térségben tartózkodó amerikai állampolgárokért. Az AP-nek nevük elhallgatását kérve nyilatkozó kormányzati források szerint nem lehet kellően hitelesnek tekinteni a fenyegetés visszavonását.

Saronra pályáznak

A Hamasz azonban továbbra is fenntartja az Izraellel szembeni fenyegetéseit. Kaled Masal, a Hamasz politikai szárnyának Damaszkuszban élő vezetője szerint a szervezet első számú célja az izraeli vezetők, elsősorban Saron meggyilkolása lehet. "Remélem a szent harcosok a legmagasabb rangú cionisták megtámadásával bosszút állnak ezért a szörnyű bűncselekményekért" - jelentette ki a Hamasz honlapjának adott interjújában.

A fenyegetésekre válaszolva Izrael bejelentette, hogy a Hamasz teljes vezetését legitim célpontnak tekinti. "Ha választanom kell a szívroham és egy Apache helikopter között, az Apache-t választom" - reagált az izraeli bejelentésre al-Rantiszi. A Hamasz új elsőszámú vezetője tavaly júniusban már túlélt egy célzott izraeli támadást.