Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Rendőrségi roham két hamburgi lakásban

2001.09.13. 16:16
Két hamburgi házat is megrohamoztak a rendőrök csütörtökre virradóra, ahol korábban a new yorki merényletek feltételezett elkövetői. Az egyik lakást üresen, frissen kifestve találták meg, a másikban csak egy nő és egy gyermek tartózkodott. A Spiegel Online tudósítása szerint a szomszédok egyetemistának hitték a szakállas arab lakókat, ezért nem is csodálkoztak azon, hogy sok a látogatójuk.
A hamburgi Marienstrasse 54-ben élhetett a keddi merényletek egyik elkövetője - közölte a Spiegel Online. A rendőrség szerda éjjel hatalmas készültség mellett szállt ki a helyszínre, a Harburg városrészben fekvő békés utcát teljes hosszában lezárták.

A műszaki egyetemtől nem messze álló világossárga házon semmi feltűnő nincs. A csengőgombok feletti neveket kitördelték, csak egy nevet lehet elolvasni.

Frissen festett, kiürített lakás

A rendőrség sötét limuzinjai kék fénnyel, civil ruhással tele nyomozók érkeztek. A robbanóanyagok keresésére kiképzett németjuhász viszont a lakásban semmit nem talált. A kis két és fél szobás lakás teljesen üresen, kitakarítva, és frissen festve találták meg.

"Ilyet még soha nem láttam" - mondta az egyik nyomozó. Ennek ellenére a rendőrség azt reméli, az itt lakóktól származó értékelhető nyomokat talál. A környező lakások és házak ablakából kihajolnak az emberek, és figyelik a rendőrség munkáját.

"Egy kicsit azért félelmetes" - mondta egy asszony, aki korábban közvetlenül az átvizsgált lakás felett lakott, és most szőrmepapucsban lesietett az utcára. "Láttam a televízióban, mi történt Amerikában, és most itt keresik a tettest?"

Egyetemistáknak hitt gyanúsítottak Az ajtón folyamatosan változtak az idegen hangzású nevek. A hölgy beszámolt róla, hogy az arabnak kinéző férfiakat egyetemistának tartotta, ezért nem is csodálkozott azon, hogy milyen sok látogatójuk van.

Különben a férfiak igen visszafogottan éltek. A rendőrség abból indul ki, hogy időről időre akár öten is élhettek a lakásban. "Valamennyinek szakálla volt, és a cipőiket kint hagyták az ajtó előtt" - számolt be a Spiegel Online szerint egy másik szomszéd. Ahogy ezek a lakók kiköltöztek, a lakás üresen maradt.

Újabb roham egy lakás ellen hajnalban

Éjjel nem sokkal fél kettő előtt a rendőrség mobil bevetési csoportja megrohamozott egy második hamburgi lakást. Két osztag fekete maszkos rendőr géppisztolyokkal betör a Bunatwiete 23-as számú háromemeletes sarokház egyik lakásába.

Egy gyermek és egy nő csadorban

A bevetésieken kívül több mint 10 rendőrautó állta el az utcát. A világosszöld ház előtt tolongtak a rohamsisakos kommandósok. De a keresett személyt nem találták.

A rendőrök az első emeleti lakásban csak egy nőt és egy kisgyereket találtak. Míg az autóhoz kísérték, a fekete csadort öltött nő körül a rendőrök fehér szövetből emeltek falat, hogy eltakarják a sajtófotósok elől. "Minden centimétert át fogunk vizsgálni" - jelenti ki Reinhard Fallak, a rendőrség szóvivője.