Gusztáv
-4 °C
1 °C

A hamburgi sejt

2003.08.15. 00:51
A marokkói Abdel-Gani Mzudinak, az al-Kaida terrorszervezet hamburgi bázisú, a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli merényleteket irányító sejtje tagjának a pere csütörtökön kezdődött a hamburgi bíróságon. A terrorsejt több tagja meghalt, fogságban, illetve szökésben van.
A szövetségi ügyészség szerint a sejtnek három öngyilkos pilóta, három logisztikáért felelős és két másik, meghatározatlan feladatkörű tagja volt. Az AFP francia hírügynökség ismertette sejt tagjainak rövid életrajzát:

Mohammed Atta

Att a hamburgi sejt alapítója és vezetője, egyike volt a három öngyilkos pilótának. Az American Airlines légitársaságnak azon a gépén vesztette életét, amelyet a Világkereskedelmi Központ északi tornyának irányított. Kairóban született 1968. szeptember 1-jén, tekintélyes, mérsékelt muzulmán polgári család sarja. 1992-ben érkezett Németországba, és a hamburgi műszaki egyetemen folytatott tanulmányokat. 1999-ben afganisztáni kiképzőtáborban járt, mielőtt az Egyesült Államokban pilótakiképzésen vett részt.

Marván as-Sehip

A sejt második öngyilkos pilótája, az United Airlines légitársaságnak a WTC déli tornyának ütköző gépén veszítette életét. 1978. május 9-én született az Egyesült Arab Emírségekben, 1996-ban érkezett Németországba, ahol egy nyelviskolában találkozott Attával. As-Sehi is megjárta az afganisztáni kiképzőtábort az egyesült államokbeli pilótaiskola előtt. Egy hamburgi könyvkereskedőnek tett megjegyzésében lehetséges célpontként jelölte meg a Világkereskedelmi Központot: "Több ezer halott lesz. Mindnyájan emlékezni fogtok rám."

Zijád Dzsarráh

A sejt valamennyi tagja közül a volt leginkább elnyugatiasodott. 1975. május 11-én született jómódú libanoni családban. Ő volt a harmadik öngyilkos pilóta, aki a Pennsylvaniában lezuhant gépen vesztette életét. Alkalmazott tudományokat hallgatott Hamburgban, majd afganisztáni kiképzésen vett részt az amerikai pilótaiskola előtt.

Munir el-Motaszadek

A merényletek ügyében folyó per első elítéltje, februárban Hamburgban 15 évi szabadságvesztésre ítélték "3066 rendbeli gyilkosságban" való bűnrészesség miatt. Egy logisztikai feladatokat ellátó csoport tagja volt, amely pénzzel és lakásokkal látta el a sejtet, és leplezte társai afganisztáni távollétét. Meghatalmazása volt az es-Sehi nevére szóló bankszámlára, amelyről az amerikai pilótakiképzéseket finanszírozták. Marokkóban született, 28 éves, nős és két gyermek édesapja. 1993-ban érkezett Németországba, hogy elektrotechnikát tanuljon Hamburgban. Attával 1995-ben találkozott. Míg a vizsgálat során tagadta, a per folyamán beismerte, hogy afganisztáni kiképzőtáborban járt.

Abdel-Gani Mzudi

Azzal gyanúsítják, hogy logisztikai feladatokat látott el. Csütörtökön állították bíróság elé Hamburgban 3066 rendbeli gyilkosságban való bűnrészesség, illetve terrorszervezethez való tartozás gyanújával, de ő minden vádat tagad. 1977. december 6-án született Marrákesben mérsékelt muzulmán középpolgári családban, 1995-ben érkezett Németországba elektrotechnikai tanulmányok céljából. Mielőtt 1996-ban Attával találkozott volna, al-Motaszadekkel lakott együtt, majd 2000-től Esszabarral osztotta meg a szobáját, akinek a pénzügyeit is intézte.

Szaid Bahadzsi

1975. július 15-én született Németországban, német anya és marokkói apa gyermekeként. A merényletek előtt nyoma veszett, nemzetközi körözési parancsot adtak ki ellene. Al-Motaszadekhez hasonlóan a sejt logisztikai feladatait intézte. Attának al-Motaszadek mutatta be, ő fizette a hamburgi Marienstrasse 54. szám alatti lakás bérét, ahol Attával és Ramzi bin es-Sebával lakott. 2000 elején járt Afganisztánban.

Ramzi bin as-Siba

1972. május 1-jén született Jemenben, 2002. szeptember 11-én vették őrizetbe Karacsiban, és Egyesült Államokban tartják fogva. Igen homályos feladatköre volt: beiratkozott pilótaiskolába, az Egyesült Államokba akart utazni, de nem kapott vízumot. Az al-Dzsazíra televíziónak adott nyilatkozatában a sejt központi figurájának nevezte magát. Sajtóértesülések egy ötödik repülőről is tudtak, amelyet as-Sibának kellett volna vezetnie. 1995-ben érkezett Németországba, ahol politikai menedékjogot kért. Egy hamburgi mecsetben találkozott Attával, és egy időben közös lakásban laktak. Afganisztánban kapott kiképzést, és pénzzel látta el az öngyilkos pilótajelölteket.

Zakarija Esszabar

1977. április 3-án született Marokkóban, nemzetközi körözés alatt áll. As-Sebához hasonlatosan szintén homályos a szerepe. 2001 elején Floridába akart utazni, de nem kapott vízumot. 1997-ben érkezett Németországba, 1998-tól Hamburgban tanult, Attának al-Motaszadek mutatta be. Atta lakásában lakott as-Sibával közösen.