Gerzson
-3 °C
2 °C

Hamburgba vezetnek a nyomok

2001.09.13. 10:18
Kapcsolódók (1)
Az FBI információi alapján a német rendőrség az éjszaka folyamán Hamburg városának Harburg nevű részében átkutatott egy lakást. Az immár elhagyott lakásban korábban egy vagy több merénylő lakhatott. Nem sokkal később két másik lakást is megrohamoztak. A hamburgi rendőrség bejelentette, hogy letartóztattak egy férfit, aki a repülőtéren dolgozik és legálisan tartózkodik az országban.
Az amerikai terrorhullám tettesei után folyó nyomozás egyik szála Hamburgba vezet. A városi rendőrség szerda éjjel a Harburg nevű kerületben átkutatott egy lakást, melyben a feltételezések szerint a terroristák közül ketten lakhattak.

A gépeltérítők Hamburgban élhettek

A két férfi 2000 júliusa és 2001 januárja között Floridában tartózkodott és repülőiskolába járt. Meg nem erősített hírek szerint ők vezethették az eltérített utasszállító gépeket a célpontnak kijelölt épületekbe. A hamburgi rendőri akcióban senkit nem vettek őrizetbe.

5 percre leáll a metró- és buszközlekedés
Csütörtökön délelőtt 10 órakor Hamburgban a közlekedési vállalat a Hochbahn alkalmazottainak kezdeményezését követve 5 perces jelképes megemlékezést tart. Az amerikai áldozatok emlékére a városban minden metrószerelvény és busz öt percet áll az állomásokon, illetve a megállókban.

Egyre több arra utaló jel van, hogy a tettesek közül legalább egy a harburgi lakásban lakhatott - jelentette ki csütörtökre virradó éjjel a dpa-nak Reinhard Fallak rendőrségi szóvivő. A másik személyről a hamburgi nyomozók egyelőre nem rendelkeznek adatokkal.

Az FBI adatai alapján indult házkutatás

A Marienstrassén fekvő lakásra szerda este az amerikai szövetségi nyomozóhivatal (FBI) hívta fel a német rendőrség figyelmét. A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) az információt a hamburgi rendőrségnek továbbította, és nem sokkal később elindultak a mobil bevetési csoport emberei.

A lakás azonban üres volt, idén február óta senki nem lakik benne. Egykori lakói mindent gondosan kitakarítottak. A rendőrség nyombiztosító szakemberei azonban még az este folyamán nekiláttak a munkának. A nyomozók azt remélik, hogy értékelhető ujjlenyomatokra vagy anyagmaradványokra lelnek.

Az éjszaka folyamán a Harburg városrészben még két lakást ellenőriztek, ahol lehetséges kapcsolattartók lakhatnak. Az egyik lakás üres volt, de a másikban a bevetési csoport egy nőre és egy hat hónapos csecsemőre bukkant. A nőt tanúként hallgatják ki, tőle a lakás egyik korábbi lakójáról, a Marienstrasse feltételezett kapcsolattartójáról remélnek információkat. "A hölgyet nem vettük őrizetbe, őt nem gyanúsítjuk" - mondta Reinhard Fallak.

Bin Laden embereit keresik

"A BKA és az FBI közti vonalak izzanak" - jellemezte a helyzetet a szóvivő. Minden információt azonnal megoszt egymással a két hivatal. Időközben a hamburgi alkotmányvédelmi (nemzetbiztonsági) hivatal megerősítette a Bild bulvárlap információit, miszerint Oszama bin Laden Hamburgban lakó személyekkel tartott fenn kapcsolatot. Néhány személyt azzal gyanúsítanak, hogy a szaudi milliomossal álltak kapcsolatban - áll a közleményben.

Németországi hálózatról azonban nem lehet beszélni. Az egyes gyanúsított személyekről nincsenek adatok a bűnügyi nyilvántartásban. Azt azonban feltételezni lehet, hogy bin Laden ellátó hálózatában szerepet játszottak. Példaként Reinhard Wagner, a hamburgi alkotmányvédelmi hivatal vezetője kapcsolatok és rejtekhelyek közvetítését említette.

Az első letartóztatás

Letartóztattak egy férfit, aki a repülőtéren dolgozik és legálisan tartózkodik az országban - közölte csütörtökön Gerhard Müller, a hamburgi bűnügyi hivatal vezetője. Egyelőre nem kívánt nyilatkozni a férfi nemzetiségéről és életkoráról.