Vendel
6 °C
19 °C

Letartóztatások Hamburgban

2001.09.13. 18:29
Nyomozást rendelt el a német főügyész csütörtökön több arab származású személy ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a keddi terrorista akcióban. A hamburgi rendőrség eddig egy egyiptomi férfit, és egy vélhetően arab nőt vett őrizetbe. A gyanúsítottak és a sejtések szerint a támadások hátterében álló Oszama bin Laden között eddig nem sikerült közvetlen kapcsolatot találni.
Az iszlám fundamentalistákról feltételezik, hogy részt vettek a keddi, egyesült államokbeli merényletek kitervelésében és elkövetésében - jelentette ki Kay Nehm szövetségi főügyész Karlsruhéban csütörtökön. Hárman közülük átmenetileg Hamburgban laktak, kettő a helyi műszaki egyetem villamosmérnöki karának volt a hallgatója. Egyikük neve sem szerepelt a városi rendőrség bűnügyi nyilvántartásában.

A hamburgi rendőrök az FBI információi alapján éjjel megrohamoztak és átvizsgáltak egy lakást, amelyet korábban Muhammad Atta bérelt. Értesülések szerint a World Trade Centerbe fúródott egyik repülőgépet Atta vezette, egyik társa ugyanezen a gépen volt, míg harmadik társuk a Pittsburgh közelében lezuhant repülőgépen utazott.

Mindkét arab képzett pilóta volt

Attáról és egyik társáról az amerikai nyomozók időközben kiderítették, hogy tavaly július és 2001 januárja között Floridában élt. Itt mindketten elvégeztek egy pilótaképző tanfolyamot. A két férfi az Egyesült Arab Emírségek állampolgára volt. Floridai bejelentkezésekor Atta és társa a most átkutatott hamburgi lakás címét adta meg állandó címeként.

Megtalálták az egyik terrorista búcsúlevelét?

Nehm főügyész figyelemre méltónak nevezte, hogy a bostoni repülőtér parkolójában hagyott gépkocsiban az FBI nyomozói egy táskát találtak, amelyben egy légitársaság egyenruhája és egy búcsúlevél volt. A táska az egyik Hamburgból "elszármazott" arabé volt. "A levélből arra lehet következtetni, hogy az illető nem hétköznapi utasként szállt föl a repülőgépre" - fogalmazott a német főügyész.

Két személyt vettek őrizetbe Hamburgban

A német városban csütörtökön őrizetbe vettek és tanúkihallgatásra a rendőrkapitányságra szállítottak egy csadorba burkolózott nőt. Ezen kívül letartóztattak egy egyiptomi származású férfit is, aki a helyi repülőtéren dolgozik. Utóbbira az éjszaka átkutatott négy lakás egyikében bukkantak a rendőrök. Egy harmadik, szintén arab származású gyanúsított, akinek nevét ismeri a rendőrség, egyelőre szabadlábon van.

A főügyész tájékoztatása szerint bizonyos jelek arra utalnak, hogy a Hamburgban élő személyek év eleje óta terrorszervezet kiépítésén munkálkodtak. Közvetlen kapcsolatot a szóban forgó egyének és a keddi merénylet értelmi szerzőjének tartott szaúdi milliárdos, Oszama bin Laden között azonban még nem sikerült kimutatni.

Eközben kiderült, hogy a korábban a bostoni gép eltérítésével gyanúsított arab testvérpár - akik együtt tanultak Attáékkal a pilótaiskolában - egyik tagja sem volt a gépeltérítők között. Az FBI szerint egyikük, Adnan Bukhari együttműködik a hatóságokkal. Bukhari ügyvédje hozzá tette, hogy védence testvére, Ameer Bukhari tavaly meghalt egy repülőgép-balesetben. A két testvér iratait a terroristák valószínűleg ellopták, ez vezette félre a rendőrséget.