Alfréd
-3 °C
3 °C

Elsöprő kereszténydemokrata győzelem Hamburgban

2004.03.01. 14:19
Katasztrofális vereséggel kezdte a választási évet a Német Szociáldemokrata Párt Hamburgban. A szociáldemokraták hat százalékpontos gyengülése mellett a CDU huszonegy százalékpontot erősödött a nemrég még baloldali fellegvárnak tartott tartományi rangú városban.
Súlyos vereséget szenvedett Hamburgban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD). A szociáldemokraták harminc százalékot kaptak - hat százalékkal kevesebbet, mint 1996-ban. A kereszténydemokrata CDU huszonegy százalékkal növelte szavazatait, 47,2 százalékot kapott.

Hamburgban a 2001-es választások után is a kereszténydemokraták kerültek hatalomra koalíciós partnereikkel, a mostani elsöprő győzelmet azonban egyértelműen Schröder országos népszerűtlenségének köszönhetik.

A kormányfő az állami kiadások csökkentése érdekében szigorított a bőkezű nyugdíj- és társadalombiztosításon és a munkanélküli juttatásokat is megnyirbálta. "Tény, hogy szövetégi szintű politikánk miatt nem sokat tehettünk Hamburgért" - nyilatkozta az AP-nek Franz Müntefering, az SDP ideiglenes elnöke. A párton belüli kritikák miatt lemondott Schröder utóda azonban "biztos a párt politikájának helyességében".

Az SDP veresége "jel egy hosszú választási év elején" - kommentálta a hamburgi eredményeket Angela Merkel. A Frankfurter Allgemeine Zeitung politikai elemzői egyetértenek a CDU elnökével. "A hamburgi választás rossz ómen a 2004-es választásokra készülő SDP-nek" - írta a konzervatív napilap.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft