Aliz
6 °C
14 °C

Vádat emeltek bin Laden egykori sofőrje ellen

2007.05.11. 02:20
Öt és fél éve esett amerikai fogságba az a férfi, akit az Egyesült Államok a terrorizmus támogatásával vádol.

Összeesküvés és a terrorizmus anyagi támogatása miatt vádat emeltek egy guantánamói katonai bíróságon a jemeni Szálem Ahmed Hamdan, Oszama bin Laden terroristavezér volt sofőrje ellen, közölte csütörtökön a Pentagon.

A vádlottal harminc napon belül ismertetik a vádpontokat. A per várhatóan négy hónapon belül megkezdődik.

Hamdan 2001 novemberében esett amerikai fogságba Afganisztánban, s 2002 júniusa óta tartják fogva a Kuba szigeti guantánamói amerikai támaszponton.

Hamdant azzal vádolják, hogy az al-Kaida afganisztáni táboraiban vett részt kiképzésen, a nemzetközi terrorhálózat vezetőjének sofőrje és testőre volt, fegyvereket és lőszereket szállított az ázsiai országban.

2003-ban már vádat emeltek ellene összeesküvés miatt, de az amerikai legfelsőbb bíróság tavaly júniusban úgy döntött, nem folytathatja működését az a különleges katonai törvényszék, amelyet a guantánamói foglyok ügyének elbírálására hoztak létre.

A kudarcot követően a Bush-kormány októberre keresztülvert egy új törvényt az amerikai kongresszuson, amelynek értelmében az amerikai szövetségi bíráknak nincs hatáskörük a guantánamói foglyok kifogásainak elbírálására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?