Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Vádat emeltek bin Laden egykori sofőrje ellen

2007.05.11. 02:20
Öt és fél éve esett amerikai fogságba az a férfi, akit az Egyesült Államok a terrorizmus támogatásával vádol.

Összeesküvés és a terrorizmus anyagi támogatása miatt vádat emeltek egy guantánamói katonai bíróságon a jemeni Szálem Ahmed Hamdan, Oszama bin Laden terroristavezér volt sofőrje ellen, közölte csütörtökön a Pentagon.

A vádlottal harminc napon belül ismertetik a vádpontokat. A per várhatóan négy hónapon belül megkezdődik.

Hamdan 2001 novemberében esett amerikai fogságba Afganisztánban, s 2002 júniusa óta tartják fogva a Kuba szigeti guantánamói amerikai támaszponton.

Hamdant azzal vádolják, hogy az al-Kaida afganisztáni táboraiban vett részt kiképzésen, a nemzetközi terrorhálózat vezetőjének sofőrje és testőre volt, fegyvereket és lőszereket szállított az ázsiai országban.

2003-ban már vádat emeltek ellene összeesküvés miatt, de az amerikai legfelsőbb bíróság tavaly júniusban úgy döntött, nem folytathatja működését az a különleges katonai törvényszék, amelyet a guantánamói foglyok ügyének elbírálására hoztak létre.

A kudarcot követően a Bush-kormány októberre keresztülvert egy új törvényt az amerikai kongresszuson, amelynek értelmében az amerikai szövetségi bíráknak nincs hatáskörük a guantánamói foglyok kifogásainak elbírálására.