Alfréd
-2 °C
2 °C

Csempészetből és hamisításból pénzelt terroristák

2004.08.19. 12:48
Észak-Írországban a termékhamisítást és a "márkás" cigaretták piacát félkatonai csoportosulások ellenőrzik. Csecsenföldön a helyi maffia ugyanilyen forrásokat használva pénzeli a felkelőket. Az EU-ban lefülelt csempészáruk nyolcvan százalékát Belgiumban foglalták el. A Le Soir Magazine szerint a nemzetközi terrorista szervezetek jó része termékhamisításból tartja fenn magát.
Hamis DVD-ken, CD-ken, parfümökön, cigarettákon keresett pénzből tartja fenn magát több terrorista csoport, írja az MTI a Le Soir Magazine című belga hetilap cikke nyomán.

Az Interpol adatai szerint Észak-Írországban például a termékhamisítást és a becsempészett márkás cigaretták piacát különböző félkatonai csoportosulások ellenőrzik. Csecsenföldön a helyi maffia ugyanilyen forrásokat használva pénzeli a felkelőket.

Terrorista és terroristaszívű csempészek

Európában egyes muzulmán fundamentalista csoportok tesznek szert komoly összegekre a termékhamisítás révén. Részben úgy, hogy saját tagjaik is bekapcsolódnak a csempészetbe és az áruk értékesítésébe, részben szimpatizánsaik révén, akik a termékhamisításból származó hasznuk egy részét mecsetek és különböző, fedőszervként működő egyesületek útján juttatják el a szélsőséges szervezetekhez.

A belga lap szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a Hezbollah nevű muzulmán szélsőséges szervezetet jelentős részben Dél-Amerikában letelepedett libanoni kereskedők finanszírozzák, akik hamisított termékek csempészésével és eladásával foglalkoznak.

Egy kilogramm DVD

A termékhamisítás ma már a nemzetközi kereskedelem 5-7 százalékát teszi ki, forgalma eléri az évi 450 milliárd eurót. Csak Belgiumban tavaly több mint ötvenmillió ilyen terméket foglaltak le a vámosok, ami az összes, EU-ban lefoglalt termék 80 százalékát jelenti. Ezzel Belgium lett a csúcstartó az egész Unióban.

Egy kilogramm hamisított CD vagy DVD háromszor annyi hasznot hoz, mint egy kilogramm hasis, miközben jóval kisebb a kockázat. A cigarettacsempészeknek már akkor is kifizetődő az üzlet, ha csak minden tizedik konténerük csúszik át az ellenőrzések hálóján. A Le Soir Magazine szerint ma már nemcsak a terrorizmust, hanem a kábítószer- az ember- és a fegyvercsempészetet is jelentős részben a termékhamisítással megkeresett pénzből finanszírozzák.