Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Handelsblatt: a magyar közbeszerzés a korrupció melegágya

2002.03.08. 15:40
Ezúttal a német üzleti körökben mértékadó újság közölt éles kritikai hangvételű összeállítást, ezúttal a kormány - megítélésük szerint túlságosan nacionalista - gazdaságpolitikájáról. A Handelsblatt írása szerint a magyar közbeszerzés a korrupció melegágya.
Orbán több hazafiságot követel a gazdaságban felcímmel és Budapest hátrányos helyzetbe hozza a külföldi cégeket főcímmel közölt pénteken budapesti és bécsi keltezésű összeállítást a Handelsblatt. A német üzleti körök mértékadó újságja szerint "a magyar kormány tagjai és maga Orbán miniszterelnök nyomatékosan hangsúlyozzák, hogy a közbeszerzési pályázatok kiírásának elkerülésével ki akarják iktatni a magyar vállalatok külföldi vetélytársait. Mint Orbán nemrég a kereskedelmi és iparkamara ülésén kijelentette, továbbra is szükség van gazdasági patriotizmusra. Ehhez hozzátartozik az is, hogy mindent, amire magunk is képesek vagyunk, mi végezzünk el."

"Erősen nacionalista a magyar kormány"

A Handelsblatt idézte a német-osztrák tulajdonban lévő Strabag építőipari holding főnökét, Hans-Peter Haselsteinert, aki szokatlanul nyíltan bírálja a magyar kormány "erősen nacionalista" irányvonalát. "Tavaly a Strabag 451 millió eurós forgalmat ért el Magyarországon, ám elesett további 200-300 milliótól, mégpedig egészen nyilvánvaló hátrányos megkülönböztetés következtében" - állítja Haselsteiner. Cége - miután egy budapesti bíróságon alulmaradt egy autópálya építési projektért vívott jogi küzdelemben - az EU versenybiztosához fordult panasszal.

Reinhold Vetter tudósító szerint a külföldi cégek egyre élesebben kifogásolják a magyar kormány gyakorlatát, amelynek értelmében "a megbízások nyilvános pályáztatás nélkül találnak gazdára, jóllehet finanszírozásuk közpénzekből történik. A gyakorlatban vagy nem veszik figyelembe a külföldi pályázók ajánlatát, vagy olyan indoklást tákolnak össze, amely igazolja a közvetlen tárgyalás útján történt megbízást. A nemzetközi bírálatok dacára, amelyekhez csatlakozott az Európai Bizottság is, a fenti gyakorlat egyre inkább meghonosodik Magyarországon" - írta a Handelsblatt tudósítója.

A magyar közbszerzés a korrupció melegágya

A módszert mint kivételes lehetőséget változatlanul hagyta a módosított közbeszerzési törvény is, amely az év elején lépett hatályba. Ez a lehetőség más országokban is adott, ám Magyarországon "melegágyát képezi az előnyszerzésnek és a korrupciónak. Ezt megerősíti Tunyogi László, a Közbeszerzési Hírbörze Kft. igazgatója is".

A nyilvános pályáztatás megkerülésével a kormány olyan állami cégeket vesz igénybe, amelyek nem állnak közvetlenül költségvetési ellenőrzés alatt, viszont közpénzekkel vagy állami garanciákkal finanszírozzák működésüket. Ezek között van a Magyar Fejlesztési Bank. Más esetekben az Orbán-kormány a szóban forgó projekt sürgősségével indokolja a pályáztatás elmaradását. Megyei és helyi önkormányzatok is egyre gyakrabban nyúlnak ehhez az eszközhöz - írta a Handelsblatt.