Handelsblatt: a magyar közbeszerzés a korrupció melegágya

2002.03.08. 15:40
Ezúttal a német üzleti körökben mértékadó újság közölt éles kritikai hangvételű összeállítást, ezúttal a kormány - megítélésük szerint túlságosan nacionalista - gazdaságpolitikájáról. A Handelsblatt írása szerint a magyar közbeszerzés a korrupció melegágya.
Orbán több hazafiságot követel a gazdaságban felcímmel és Budapest hátrányos helyzetbe hozza a külföldi cégeket főcímmel közölt pénteken budapesti és bécsi keltezésű összeállítást a Handelsblatt. A német üzleti körök mértékadó újságja szerint "a magyar kormány tagjai és maga Orbán miniszterelnök nyomatékosan hangsúlyozzák, hogy a közbeszerzési pályázatok kiírásának elkerülésével ki akarják iktatni a magyar vállalatok külföldi vetélytársait. Mint Orbán nemrég a kereskedelmi és iparkamara ülésén kijelentette, továbbra is szükség van gazdasági patriotizmusra. Ehhez hozzátartozik az is, hogy mindent, amire magunk is képesek vagyunk, mi végezzünk el."

"Erősen nacionalista a magyar kormány"

A Handelsblatt idézte a német-osztrák tulajdonban lévő Strabag építőipari holding főnökét, Hans-Peter Haselsteinert, aki szokatlanul nyíltan bírálja a magyar kormány "erősen nacionalista" irányvonalát. "Tavaly a Strabag 451 millió eurós forgalmat ért el Magyarországon, ám elesett további 200-300 milliótól, mégpedig egészen nyilvánvaló hátrányos megkülönböztetés következtében" - állítja Haselsteiner. Cége - miután egy budapesti bíróságon alulmaradt egy autópálya építési projektért vívott jogi küzdelemben - az EU versenybiztosához fordult panasszal.

Reinhold Vetter tudósító szerint a külföldi cégek egyre élesebben kifogásolják a magyar kormány gyakorlatát, amelynek értelmében "a megbízások nyilvános pályáztatás nélkül találnak gazdára, jóllehet finanszírozásuk közpénzekből történik. A gyakorlatban vagy nem veszik figyelembe a külföldi pályázók ajánlatát, vagy olyan indoklást tákolnak össze, amely igazolja a közvetlen tárgyalás útján történt megbízást. A nemzetközi bírálatok dacára, amelyekhez csatlakozott az Európai Bizottság is, a fenti gyakorlat egyre inkább meghonosodik Magyarországon" - írta a Handelsblatt tudósítója.

A magyar közbszerzés a korrupció melegágya

A módszert mint kivételes lehetőséget változatlanul hagyta a módosított közbeszerzési törvény is, amely az év elején lépett hatályba. Ez a lehetőség más országokban is adott, ám Magyarországon "melegágyát képezi az előnyszerzésnek és a korrupciónak. Ezt megerősíti Tunyogi László, a Közbeszerzési Hírbörze Kft. igazgatója is".

A nyilvános pályáztatás megkerülésével a kormány olyan állami cégeket vesz igénybe, amelyek nem állnak közvetlenül költségvetési ellenőrzés alatt, viszont közpénzekkel vagy állami garanciákkal finanszírozzák működésüket. Ezek között van a Magyar Fejlesztési Bank. Más esetekben az Orbán-kormány a szóban forgó projekt sürgősségével indokolja a pályáztatás elmaradását. Megyei és helyi önkormányzatok is egyre gyakrabban nyúlnak ehhez az eszközhöz - írta a Handelsblatt.  • Hírek
  • Személyi kölcsön