Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Összeesett nagygyűlésén a palesztin miniszterelnök

2006.10.06. 17:44
A Hamász vezette palesztin kormány pénteki nagygyűlésén beszéde közben esett össze Iszmail Hanije miniszterelnök. Néhány perc múlva összeszedte magát és folytatta a beszédet, melyben ugyan burkoltan, de a rivális Fatahot vádolta meg a kormány elleni lázadással. A vasárnap óta tartó összecsapásoknak 15 halálos áldozata van, félő, hogy polgárháború robban ki a Palesztin hatóság területein.

Iszmail Hanije palesztin miniszterelnök összeesett a Hamász pénteki nagygyűlésén, amit a szélsőséges szervezet vezette kormány támogatására hívtak össze Gáza városban. Alighogy megkezdődött a futballstadionbeli demonstráció, a kormányfő lépett a színpadra és üdvözölte a több tízezer összegyűlt palesztint, majd egy mondat közepén rosszul lett, és a mellette állók karjaiba esett, jelentette a Jerusalem Post.

Hanije néhány perc pihenés után jobban lett, és visszatért a színpadra, ahol folytatta beszédét. „A testünk elfáradhat, de a szellemünk nem fog, továbbra is kitartunk” – mondta a lelkes tömegnek. A 46 éves kormányfő a ramadán ünnepén az iszlám előírásai szerint böjtöl, ráadásul a Mediterrán térséget ősszel is forróság jellemzi, feltételezések szerint ez okozhatta rosszullétét.

Puccsot sejt a háttérben

„Bármilyen kormány megbukna az első vagy a második hónapban, ha mindazzal kéne szembesülnie, amivel nekünk kellett. Mi miért nem buktunk meg? Mert isten segített bennünket” – indokolta Hanije, hogy a Hamász januári választási győzelme óta kormányon tudott maradni. A miniszterelnök a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette mérsékelt Fatahot vádolta azzal, hogy „lázadást szított a kormány ellen”.

A kijelentéssel a vasárnap óta tartó tüntetésekre utalt, melyek résztvevői nagyrészt az Abbászhoz hű biztonsági erők soraiból kerültek ki, és akik állami alkalmazottként hónapok óta nem kapták meg fizetésüket. Olajat öntött a tűzre az is, hogy a Hamász és a Fatah közti nemzeti egységkormányról szóló tárgyalások megrekedtek, így a Nyugat továbbra sem oldja fel a Palesztin hatóság ellen bevezetett szankciókat.

Véres tüntetések

A Gázai övezetben és Ciszjordániában egész héten tartó tüntetéseknek eddig legalább 15 halálos áldozata van, a Hamász bezáratta a kormányhivatalokat, az iskolákban felfüggesztették a tanítást. A villongások a félelmek szerint polgárháborúhoz is vezethetnek.

Abbász türelmetlenségét nem rejtegetve szerdán kijelentette, hogy megfontolja a kormány menesztést, mert a Hamász a gazdasági egyensúly helyreállítása érdekében sem hajlandó felhagyni az erőszakkal, elismerni Izraelt és a zsidó állammal korábban kötött egyezményeket, hogy ezzel szabad utat adjon az egységkormány megalakulásának, és a humanitárius válság megoldásának.