Bernadett
-2 °C
4 °C

Izrael bombázná a palesztin miniszeterelnököt

2006.03.07. 09:41
Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter szerint a kijelölt palesztin miniszterelnök sem élvezhet immunitást, amennyiben a Hamász folytatja támadásait Izrael ellen. Az izraeli belbiztonsági szolgálat volt főnöke korábban börtönnel vagy halállal fenyegette Haníjét.

Iszmáil Haníje kijelölt palesztin miniszterelnök sem mentesülhet a célzott izraeli csapásoktól, amennyiben pártja, a Hamász folytatja támadásait Izrael ellen - jelentette ki kedden Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter. Mofaz - aki egyben az Ehud Olmert ideiglenes kormányfő vezette Kadima (Előre) párt egyik vezetője - az izraeli katonai rádióban leszögezte: senki sem élvezhet immunitást, még maga Haníje sem. "Abban a pillanatban, hogy a Hamász a terror útját választja, nem lesz kérdés az, hogy politikai vagy nem politikai vezetésről van-e szó, hanem terroristának tekintjük és ez alól annak egyetlen tagja sem lehet kivétel" - mondta a védelmi miniszter.


Saul Mofaz

Vasárnap Avi Dihter, az izraeli belbiztonsági szolgálat (Sin Bét) volt főnöke - szintén a Kadima vezetőinek egyike - ugyancsak börtönnel vagy halállal fenyegette Haníjét, ha a Hamász folytatja terrorakcióit. Dihter a szélsőséges iszlám szervezet szellemi vezetőjét, Ahmed Jaszin sejket említette példának, akit 2004-ben egy izraeli célzott támadás ölt meg.

Haníje 2003 szeptemberében már megúszott egy izraeli bombatámadást Gázában, éppen Jaszin sejkkel együtt. Az első, 1987-ben kitört palesztin felkelés során többször is bebörtönözték Izraelben, majd 1992 decemberében a Hamász és az Iszlám Dzsihád több tucatnyi vezető tisztségviselőivel együtt kitoloncolták Dél-Libanonba.