Lenke
17 °C
29 °C

Magyar siker a hannoveri Expón

2000.10.30. 21:40
Véget ért a kétezredik év hannoveri világkiállítása a héten. Sokak szerint az idei kiállítás sok tekintetben a legérdekesebb, legmegkapóbb volt az évszázadban. A kiállítást szervező Németország a hírek szerint messze túlbecsülte a bevételeket és a látogatók számát, nem így a magyar pavilon.
A magyar szereplés az Expón felülmúlta várakozásainkat. Bár az invesztált tőke mindössze 2,1 milliárd volt, szemben a ,,konkurencia" magasabb költségeivel, a tervezett 1,2 millió látogatónak majdnem háromszorosa, 3,4 millió vendég mutatott érdeklődést a kiállítás egyik sztárja, a magyar pavilon iránt. ,,Ez elsősorban a pavilon új üzemeltetési módjának köszönhető, mely lehetővé tette a folyamatos nyitva tartást" - mondta el lapunknak Gérnyi Gábor, a Világkiállítás magyar szerepléséért felelős miniszteri kormánybiztos.

A hannoveri kiállítás magyar pavilonja
A magyar pavilon folyamatosan telített volt, nem küzdött olyan üzemeltetési ,,korlátokkal, mint a hollandok, ahol a túra a negyedik emeletről indult, így a pavilon liftjei szabtak határt a látogatók számának. A kiállítás kezdetén, mikor a látogatók száma az Expón 30-40 ezer között mozgott, a magyar pavilon 20 ezer látogató érdeklődését könyvelhette el naponta.

A magyar szereplés sikere az épület, a kiállítás és a film szerves egymásra épülésének tulajdonítható. A betérő látogatót a pavilon emberi hangulata fogta meg, ahogyan a mai Expo-újság írta, ,,a magyar a legköltőibb, legemberibb pavilon". Nem a ,,high-tech" bemutatása, hanem az emberi szubjektum, a magyar jelleg kidomborítása volt a cél a programban éppúgy, mint az épület megépítésénél.

A kormánybiztos külön kiemelte a magyar étterem és shop sikerét. Mindkét egység a hannoveri Világkiállítás dobogósa volt a hasonló létesítmények között. ,,A tegnapi búcsúesten" - tette még hozzá Gérnyi Gábor - ,,a német vendéglátók külön kiemelték és megköszönték a magyarok szereplését, megemlítve, hogy a magyar épület volt a legszebb, legmegkapóbb a kétezredik évi Világkiállítás szereplői közül."