Klaudia
-3 °C
3 °C

Megkegyelmezhetnek a kettős ügynöknek

2001.06.15. 17:20
A The Washington Post és a The New York Times egyaránt úgy értesült, hogy az amerikai igazságügyi szervek most már hajlandóak eltekinteni a halálbüntetés szorgalmazásától a kémkedéssel vádolt Robert Hanssen ügyében, ha a vádlott kellő együttműködési készséget mutat.
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ez év elején tartóztatta le saját ügynökét, akiről kiderült, hogy másfél évtizeden keresztül kémkedett Moszkvának. Hanssen egy ideig New Yorkban azt az FBI-részleget irányította, amelynek az ott tevékenykedő, kémgyanús orosz diplomaták titkos megfigyelése volt a feladata.

A hatóságok eddig - a nyilvánosság előtt elhangzottak szerint - sikertelenül alkudoztak Hanssennel, illetve ügyvédeivel. A vádlott ártatlannak mondta magát a bíró előtt, és nem volt hajlandó részletes, feltáró jellegű vallomást tenni. Az ügyészség ugyanis nem volt hajlandó letenni a halálbüntetés szorgalmazásáról. Összesen 14 vádpont alapján lehetne halálbüntetést kiszabni Hanssenre.

A két vezető amerikai lap most az igazságügyi minisztérium illetékeseitől úgy értesült: előrelépés történt az egyezkedés során, és a hatóságok - nem hivatalos vádalku formájában ugyan, de - hajlandóak eltekinteni attól, hogy halálbüntetést kérjenek Hanssenre.

Pénz, drágakő és bukás

Hanssen a nyomozás megállapításai szerint összesen 1,4 millió dollár értékű pénzt, illetve briliánst kapott moszkvai megbízóitól az értékes, titkos FBI-információk 15 éven át szakadatlanul folytatott átadásáért.

Az alkudozásban olyan kérdések is szerepet kaptak, hogy az 57 éves vádlott felesége jogosult lesz-e szövetségi nyugellátásra. Hanssenéknek hat gyermekük van, és a kettős ügynök drága magániskolákba járatta őket.

Az amerikai igazságügyi illetékesek mindeddig azért vonakodtak eltekinteni a halálos ítélet követelésétől, mert Hanssen tevékenysége kiemelkedő károkat okozott az Egyesült Államoknak - két szovjet kettős ügynököt az oroszok ki is végeztek Hanssen árulása folytán -, és nem tudható előre, képes-e Hanssen olyan értékes információkkal szolgálni az amerikai vizsgálóknak, hogy az egyensúlyban legyen a bőségesen megszolgált legfőbb büntetés elmaradásával.