Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Dánia izmozik Kanadával

2005.07.29. 20:36
Katonákkal üzent Dánia Kanadának. Az ottawai védelmi miniszter egy hete azt sugallta, hogy hazáját illeti egy lakatlan földdarab Grönland mellett, Koppenhága elrettentésül lefényképezett egy csoport katonát a Hans-szigeten.

A kanadai védelmi miniszter egy héttel ezelőtt váratlanul felkereste a Hans-szigetet, egy lakatlan földdarabot Grönland és Kanada között. A hírügynökségi jelentések szerint Bill Graham azt sugallta, hogy ez a föld az ő büszke hazáját, Kanadát kell, hogy illesse.

#alt#
Mérges dán katonák a Han-szigeten (Fotó: EPA)

A helyiek nem törtek ki üdvrivalgásban, igaz, nem is tiltakoztak a bejelentés miatt, mivel a Hans-sziget lakatlan.

A területről utoljára a hetvenes évek elején tárgyalt egymással Kanada és Dánia. Dán értelmezés szerint a Hans-sziget Grönland része, Grönland pedig Dániáé, és ezt pénteken a dán külügyminiszter sietett is leszögezni. Kanada viszont úgy gondolja, hogy a szigetnek semmi köze Dániához, Kanadához viszont ezer szállal kötődik.

Hogy a koppenhágai diplomácia vezetője nem a levegőbe beszél, azt egy általa közzétett felvétel is bizonyítja. A fényképen a napsütéses idő ellenére alaposan felöltözött fázó, de bátor dán katonák egy maroknyi csoportja látható a - mi tagadás - első ránézésre nem túl vonzó szigeten. Hogy a földdarab miatt kirobban-e az első dán-kanadai háború, azt nem tudni, de a dánok nagyon mérgesen néznek a kamerába.