Buda, Richárd
-3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Botrány a Finnugor Világkongresszuson

2008.06.29. 11:22
Az észt elnök vasárnap kivonult az 5. Finnugor Világkongresszusról, szombaton pedig az orosz politikusok háborodtak fel. Az észt vezető a finnugor népek függetlenségét támogatta, az oroszok szerint viszont az észtek elnyomják az oroszokat.

Az észt elnök és az orosz szónok között addig feszült a hangulat az 5. Finnugor Világkongresszuson, míg a balti állam vezetője vasárnap elhagyta a tanácskozást.

Az oroszországi Hanti-Manszijszkban (Nyugat-Szibéria) tartott kongresszuson először szombaton okozott megrökönyödést, hogy Toomas Hendrik Ilves észt államfő a finnugor népeket függetlenségük kivívására bíztatta. Az észt államfő példának állította be saját népének a Szovjetuniótól való elszakadását. Ilves szimbolikus utalásokban bővelkedő beszédében taglalta, hogy az észtek egy ponton a szuverenitás mellett döntöttek Majd hozzátette, hogy "még sok finnugor népre vár ugyanez".

Vasárnap az orosz alsóház külügyi bizottságának elnöke, Konsztantyin Koszacsov vágott vissza felszólalásában. Az orosz politikus vasárnap bírálta az észteket, mert elnyomják az ott élő orosz kisebbséget. Szerinte az észtek egyáltalán nem törődnek a lakosság negyedét kitevő oroszokkal. Az észt elnök ekkor elhagyta a konferenciát.

A kongresszuson több mint 20 finnugor és néhány szamojéd nép társadalmi szervezeteinek képviselői arról tanácskoznak, hogyan lehetne megállítani az állammal nem rendelkező finnugorok eltűnését. A következő, 2012-es tanácskozást Magyarországon rendezik meg. Ezt Sólyom László magyar államfő jelentette be a kongresszuson.