István, Vajk
17 °C
34 °C

Elítélik a szerbek Ramush Haradinaj felmentését

2008.04.03. 20:52
Szerbiában és Koszovóban is mélységesen felháborította a szerbeket az, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék felmentette Ramush Haradinajt, akit az egyik legfőbb koszovói háborús bűnösnek tartanak, s olyan keresztapának, aki még hágai börtönében is megmaradt a koszovói szervezett bűnözés egyik fő irányítójának.

Pártállástól, európai szimpátiától függetlenül minden belgrádi politikai erő egyértelműen elítélte a hágai döntést. Az EU-barátnak tartott, a hágai törvényszékkel való együttműködést szorgalmazó Boris Tadic államfő szerint súlyos jogsértés történt, s a Nemzetközi Törvényszék eljátszotta hitelét. "Az ítélet nem azt jelzi a szerbeknek és más nem albán kisebbségeknek, hogy békés, biztonságos életre számíthatnak Koszovóban" - mondta.

Tadic Demokrata Pártjának egyik frontembere, Bozidar Djelic miniszterelnök-helyettes szerint Haradinaj szabadlábra helyezésének elrendelése "a nemzetközi jog gyásznapja". A háborús bűnösök ügyét kezelő, mindig visszafogottan nyilatkozó különleges ügyész, Vladimir Vukcevic azt mondta, hogy a Haradinaj ügyében hozott ítélet szerint a hágai törvényszék megérett a nyugdíjazásra. "A törvényszék betöltötte történelmi szerepét, éspedig egy olyan időszakban, amikor a térségben, és itt nálunk a politikai elitek nem akartak, vagy nem voltak képesek igazán számot vetni a háborús bűnökkel" - jelentette ki.

Vojislav Kostunica szerb kormányfő szerint a hágai törvényszék a szégyenletes ítélettel gúnyt űzött az igazságból, s Haradinaj áldozataiból. Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt alelnöke a hágai döntésben annak bizonyítékát látta, hogy igaza volt, amikor kijelentette, hogy soha többé, semmilyen körülmények között, egyetlen szerbet sem szabad kiadni Hágának. Ivica Dacic, a szerb szocialisták vezetője szerint az ítélet igazolja, hogy a Nemzetközi Törvényszék kettős mércével mér, s ezért Szerbiának nem szabad együttműködnie vele. Az európai irányultságáról ismert G17 Plusz párt is szégyenletesnek, s az igazság megcsúfolásának nevezte a Haradinaj ügyében hozott ítéletet.

A Demokrata Párt Kosovska Mitrovica-i vezetője, Dragisa Djokovic úgy nyilatkozott, hogy Ramush Haradinaj és más, háborús bűnökkel megalapozottan vádolt albánok hágai felmentése szítja a szélsőséges indulatokat Szerbiában, és tovább bonyolítja a helyzetet a Balkánon, ahol "nem lehet megbékélés a népek között, amíg a legnagyobb gonosztevők szabadságot kapnak ahelyett, hogy meglakolnának tetteikért". Marko Jaksic, a koszovói szerb önkormányzatok szövetségének elnöke szerint "a hágai törvényszék a szerbek képébe nevetett, s még arcul is köpte őket".