Erzsébet
1 °C
4 °C

Elítélik a szerbek Ramush Haradinaj felmentését

2008.04.03. 20:52
Szerbiában és Koszovóban is mélységesen felháborította a szerbeket az, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék felmentette Ramush Haradinajt, akit az egyik legfőbb koszovói háborús bűnösnek tartanak, s olyan keresztapának, aki még hágai börtönében is megmaradt a koszovói szervezett bűnözés egyik fő irányítójának.

Pártállástól, európai szimpátiától függetlenül minden belgrádi politikai erő egyértelműen elítélte a hágai döntést. Az EU-barátnak tartott, a hágai törvényszékkel való együttműködést szorgalmazó Boris Tadic államfő szerint súlyos jogsértés történt, s a Nemzetközi Törvényszék eljátszotta hitelét. "Az ítélet nem azt jelzi a szerbeknek és más nem albán kisebbségeknek, hogy békés, biztonságos életre számíthatnak Koszovóban" - mondta.

Tadic Demokrata Pártjának egyik frontembere, Bozidar Djelic miniszterelnök-helyettes szerint Haradinaj szabadlábra helyezésének elrendelése "a nemzetközi jog gyásznapja". A háborús bűnösök ügyét kezelő, mindig visszafogottan nyilatkozó különleges ügyész, Vladimir Vukcevic azt mondta, hogy a Haradinaj ügyében hozott ítélet szerint a hágai törvényszék megérett a nyugdíjazásra. "A törvényszék betöltötte történelmi szerepét, éspedig egy olyan időszakban, amikor a térségben, és itt nálunk a politikai elitek nem akartak, vagy nem voltak képesek igazán számot vetni a háborús bűnökkel" - jelentette ki.

Vojislav Kostunica szerb kormányfő szerint a hágai törvényszék a szégyenletes ítélettel gúnyt űzött az igazságból, s Haradinaj áldozataiból. Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt alelnöke a hágai döntésben annak bizonyítékát látta, hogy igaza volt, amikor kijelentette, hogy soha többé, semmilyen körülmények között, egyetlen szerbet sem szabad kiadni Hágának. Ivica Dacic, a szerb szocialisták vezetője szerint az ítélet igazolja, hogy a Nemzetközi Törvényszék kettős mércével mér, s ezért Szerbiának nem szabad együttműködnie vele. Az európai irányultságáról ismert G17 Plusz párt is szégyenletesnek, s az igazság megcsúfolásának nevezte a Haradinaj ügyében hozott ítéletet.

A Demokrata Párt Kosovska Mitrovica-i vezetője, Dragisa Djokovic úgy nyilatkozott, hogy Ramush Haradinaj és más, háborús bűnökkel megalapozottan vádolt albánok hágai felmentése szítja a szélsőséges indulatokat Szerbiában, és tovább bonyolítja a helyzetet a Balkánon, ahol "nem lehet megbékélés a népek között, amíg a legnagyobb gonosztevők szabadságot kapnak ahelyett, hogy meglakolnának tetteikért". Marko Jaksic, a koszovói szerb önkormányzatok szövetségének elnöke szerint "a hágai törvényszék a szerbek képébe nevetett, s még arcul is köpte őket".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?