Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Cáfolják, hogy Magyarországon bujkál Huszein volt parancsnoka

2003.03.19. 12:30
Nizar al-Haradzsi hétfőn tűnt el rejtélyes körülmények között Dániából, fia értesülései szerint az iraki ellenzék egyik magyarországi kiképzőbázisán van. Tóth András titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár cáfolta az AFP értesülését. Al-Haradzsi fia szerint az észak-iraki kurdok ellen 1988-ban gáztámadást intéző tábornok Magyarországon kívül még öt másik országban is lehet, de előfordulhat, hogy Huszein titkosszolgálata rabolta el.
Magyarországon tartózkodhat Nizar al-Haradzsi, az iraki fegyveres erők volt parancsnoka. A tábornok hétfőn tűnt el Dániából, rejtélyes körülmények között. "A legutóbbi értesülés szerint Nizar al-Haradzsi az iraki ellenzék egyik magyarországi kiképzőbázisán van" - közölte az AFP-vel Ahmed al-Haradzsi, a tábornok Dániában élő fia.

"Semmilyen információm nincs, ami alátámasztaná az al-Haradzsi maygarországi tartózkodásáról szóló híreket, a tábornok nincs az országban" - nyilatkozta az Indexnek Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkára.

Az iraki titkosszolgálat rabolta el?

Al-Haradzsi eltűnése óta több feltételezés is született hollétéről, a tábornok állítólag Jordániában, Szaúd-Arábiában, Szíriában, Törökországban, Irakban, esetleg Irak kurdok lakta északi területein lehet. "Reménykedünk, hogy ezek az értesülések igazak. Attól tartunk azonban, hogy al-Haradzsit az iraki titkosszolgálat rabolta el" - mondta az a volt parancsnok fia az AFP-nek.

Gáztámadást inézett a kurdok ellen

Al-Hazradzsi 1990-ig vezette Szaddám Huszein haderejét. Később elnöki tanácsadónak nevezték ki. Ekkor azonban összekülönbözött a bagdadi vezetéssel, és bírálta Kuvait bekebelezését. 1995-ben először Jordániába menekült, 1999-ben pedig Dániába költözött. Menedékkérelmét a dán hatóságok elutasították ugyan, de személyét megtűrték az országban.

Az iraki hadsereg al-Haradzsi vezetése alatt intézett mérgesgáztámadást az észak-iraki kurdok ellen, ezért nyomozás is folyt ellene emberiség elleni bűncselekmény miatt. Az amerikai sajtó korábban úgy jellemezte al-Haradzsi parancsnokot, hogy ő lehet Szaddám Huszein iraki diktátor utóda.