Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Pucskísérlettel vádolják a feltartóztatott zsoldosokat

2004.03.11. 11:18
Puccskísérlet vádjával állítja bíróság elé a vasárnap letartóztatott hatvannégy fegyverest Zimbabwe. Bár a férfiak az őket szállító repülőgép tulajdonosai szerint biztonsági őrök, a dél-afrikai, zimbabwei és egyenlítői guineai hatóságok szerint puccsra készültek Guinea államfője ellen.
Bíróság elé állítják csütörtökön azt a hatvannégy férfit, akiket egy vasárnap feltartóztatott gépen vettek őrizetbe a ziimbabwei hatóságok. A zimbabwei kormány vádjai szerint a férfiak zsoldosok, Egyenlítői Guinea elnökének megdöntésére szerződtek. A férfiakat az ország külügyminisztere halálbüntetéssel fenyegette.

Egyenlítői Guinea volt a célállomás

A gép tulajdonosa, a Nagy-Britanniában bejegyzett Logo Logistics Ltd. szerint az utasok és a gépen található fegyverek a Kongói Demokratikus Köztársaságba tartottak - a férfiak az ottani bányákba szerződtek fegyveres biztonsági őrnek. A gép csak tankolni szállt le Hararéban - állítják.

Zimbabwe szerint azonban a gép utaslistája és vámáru-nyilatkozata is hamis volt. A dél-afrikai légügyi hatóságok szerint a gép szabálytalanul szállt fel az országból, mivel nem nemzetközi reptérről indult. A dél-afrikai kormány Zimbabwével összhangban úgy véli, hogy a zsoldosok Egyenlítői Guinea elnökét akarták megbuktatni.

Előre szóltak

Az olajban gazdag közép-afrikai ország tájékoztatási minisztere szerint a guineai hatóságok is elfogtak tizenöt zsoldost. A miniszter szerint a letartóztatások előtt figyelmeztetést kaptak Dél-Afrikától az érkező zsoldosokról.

Idegen hatalmak, multik, puccs, kontrapuccs

Az elnök szerint az állítólagos puccskísérlet hátterében "külföldi hatalmak és multinacionális vállalatok" állnak. Bizonyítékként az állami televízióban levetítettek egy interjút, melyben a "puccsisták vezére" nyilatkozott. A Nick du Toit néven bemutatkozó férfi szerint céljuk nem "az elnök megölése, csak elrablása, száműzetésbe kényszerítése volt".

A "puccsisták" a nyilatkozó szerint a száműzött Severo Moto Nsát segítették volna hatalomba. Az egy 1997-es puccskísérlete miatt Spanyolországban élő Moto tagadta, hogy bármi köze lenne a történésekhez, ugyanakkor hevesen támadta az 1979-ben ugyancsak puccs révén hatalomba került Obiang elnököt.