Valér
2 °C
8 °C

Ártatlannak vallja magát az irakiak kínzásával vádolt katonanő

2005.05.12. 06:32
Nem érzi magát bűnösnek az Abu Graib-i ügy miatt bíróság elő állított egyik katonanő. A vád szerint Sabrina Harman egyike volt azoknak a katonáknak, akik elektromos vezetékeket kötöttek egy Abu Graib-i rabra. Az erről készült fénykép bejárta a világot 2004 tavaszán, amikor kitört a botrány.
Ártatlannak vallja magát a bagdadi Abu Graib börtönben elkövetett kínzások miatt ellene felhozott vádpontokban az egyik hadbíróság elé állított amerikai katonanő.

Sokk

A dél-texasi Fort Hoodban zajló per szerdai tárgyalásnapján Sabrina Harman csendben hallgatott miközben ügyvédei igyekeztek a bíróság előtt bizonyítani, hogy védencük nem vett részt a foglyok megalázásában és megkínzásában, s nem igaz az a vád, hogy egyike volt azoknak a katonáknak, akik egy rab ujjaira elektromos vezetékeket kötöttek, majd egy ládára helyeztek, és azzal fenyegették meg: elektrosokk éri ha leesik onnan.

Az erről készült fénykép bejárta a világot 2004 tavaszán, amikor kitört a botrány, amely jelentős zavarokat okozott a washingtoni kormányzatban.

A Sabrina Harman elleni vádpontok egy másika szerint a katonanő az egyik fogoly testére az rapeist (megerőszakoló) szót írta hibásan, mert ez a szó angol az helyesírás szerint: rapist.

A "főnök" is ártatlannak vallotta magát

Az Abu Graib-i foglyok sérelmére elkövetett különösen súlyos testi és lelki kegyetlenkedések miatt bűnvádi eljárás alá vont amerikai katonák közül Sabrina Harman a második, aki ragaszkodik ártatlanságához.

Korábban Charles Graner, a "főnök" vallotta magát mindvégig vétlennek, de a bíróság januárban 10 évi szabadságvesztésre ítélte. Körülbelül majd ekkora nagyságú büntetést szabhatnak ki Sabrina Harmanra is, ha bebizonyosodnak az ellene felhozott vádak.