Donát
-4 °C
2 °C

Az ellencsapás harmadik napja

2001.10.09. 13:59

2001. október 9., magyar idő szerint

4.54 A hétfő esti támadást néhány órás csend követte, majd keddre virradóra újabb robbanások rázták meg az afgán fővárost: nagy robbanást jelentettek a város északi részéről, a repülőtér közeléből, és rakéta-becsapódást a város keleti pereméről. A tálib légvédelem tüzet nyitott a nagy magasságban szálló támadó gépekre

5.30 Nappali világosságban amerikai és brit csapatok csapást mértek a dél-afganisztáni Kandahárra - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió tálib forrásokra hivatkozva. Az első nappali támadás célpontja az országot hatalmuk alatt tartó tálibok kandahári főhadiszállása volt. A tálib légvédelem rálőtt az amerikai gépekre.
Reggeli támadás Kandahár ellen

8.01 George Robertson, a NATO főtitkára szerint a következő hetekben újabb országokat kérnek fel, hogy segítsék az Egyesült Államok által vezetett válaszcsapást a szeptember 11-i terrorakciókra.. A főtitkár úgy véli: azok az országok, amelyek felkérést kapnak az ellencsapásban való részvételre, rendelkezésre bocsátják majd erőforrásaikat.
Újabb országok csatlakoznak a háborúhoz

8.40 Az észak-koreai külügyminisztérium első hivatalos reakciója szerint a világot újabb háború fenyegeti a vasárnap kezdődött amerikai csapás után, és Phenjan ellenzi a fegyveres erők bevetését a terrorizmus elleni harcban. A phenjani külügyi nyilatkozat leszögezi: Észak-Korea elítéli a terrorizmust, de álláspontja szerint nem szabad ellene fegyveres erőket bevetni, ártatlan polgári személyeket megölni, mert az súlyosbítja a válságot a térségben. A katonai fellépés semmilyen körülmények között sem igazolható.

8.56 Az indonéz rendőrség kedden figyelmeztető lövéseket adott le, könnygázt és vízágyúkat vetett be, hogy lecsillapítsa a jakartai amerikai nagykövetség épületénél tüntető 400 diákot, akik rángatni kezdték a követséget övező szögesdrótkerítést. A rendőrségi fellépés nyomán a tüntetők gyorsan visszahúzódtak, senki nem sérült meg.
Ezren tüntettek a háború ellen Spanyolországban

10.32 A NATO az Egyesült Államok rendelkezésére bocsátotta a szövetség öt AWACS típusú légtér-ellenőrző repülőgépét a terrorizmus-ellenes harchoz, amelyek a Közép-Keletre vezényelt gépek helyett a honi légtér védelmében vesznek részt. Az AWACS előnye a földi radarokkal szemben, hogy "belát" a horizont mögé, ugyanakkor alkalmas alacsonyan repülő légi célpontok, harci helikopterek, változtatható szárnyállású repülőgépek és cirkálórakéták követésére is. Az amerikai légierőben 33 AWACS teljesít szolgálatot, a NATO-nak 17, Nagy-Britanniának 7, Szaúd-Arábiának 5, Franciaországnak és Japánnak 4-4 ilyen gépe van.

11.10 Az FBI dolgozói lezárták és tüzetesen átvizsgálják azt a háromemeletes épületet, ahol a két floridai férfi lépfenével fertőződött meg. A vizsgálat célja kideríteni: az irodaépületben talált bacilust mesterségesen hozták-e létre, és hogyan került az épületbe.
Lezárták a lépfenével fertőzöttek irodáját

11.47 A keddi támadássorozatban az amerikai csapatok eltaláltak egy ENSZ finanszírozású afgán aknamentesítő központot. Az akció során négy ember életét vesztette. Az áldozatok éppen egy négyemeletes épületben aludtak, amikor becsapódott a lövedék. A támadások második hullámában a tálibok megpróbálták fölvenni a harcot az amerikai támadókkal.
ENSZ-alkalmazottak a keddi támadások áldozatai között

12.59 Pakisztánban agyonlőttek három embert, akik egy tömegben az Afganisztánt ért amerikai légicsapások miatt tüntettek. A lövések akkor dördültek el, mikor a demonstráció résztvevői megpróbáltak megszállni egy pénzintézetet. A tragikus incidens a nyugat-pakisztáni Kvettához közeli Kuslak kisvárosban zajlott le. A tömeg a bank mellett a közeli rendőrőrsöt is megtámadta, s emiatt történt, hogy a hatóság nem csupán figyelmeztető lövéseket adott le a levegőbe, hanem a tüntetőkre is célzott.

13.11 Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy az Afganisztán elleni légitámadások után a hét végén újabb szárazföldi csapatokat küld Közép-Ázsiába és a Közép-Keletre. A csapatok szerepe pontosan nem tisztázott.
Szárazföldi csapatokat küld Amerika Közép-Ázsiába és a Közép-Keletre