Valér
-1 °C
0 °C

Harry herceg mégsem megy Irakba

2007.05.16. 19:00
Mégsem vezénylik Irakba Harry herceget, a brit trónörökös kisebbik fiát - így döntött szerdán a brit hadsereg vezérkari főnöke, aki néhány héttel ezelőtt még engedélyezte II. Erzsébet királynő unokájának iraki bevetését.

Harry tavaly végzett Sandhurstben, az első számú brit tiszti akadémián, hadnagyi rangban, és eltökélt szándéka volt, hogy egységével tart az iraki hadszíntérre. A Blues and Royals nevű elitalakulat a tervek szerint még májusban elindul a féléves bevetésre.

Hónapokig tartó huzavona és több, egymásnak ellentmondó döntés után azonban a brit hadsereg vezérkari főnöke, Sir Richard Dannatt tábornok szerdán bejelentette, hogy úgy döntött: Harry - aki apja, Károly walesi herceg és bátyja, Vilmos után a harmadik a brit trónutódlási sorrendben - nem vehet részt iraki bevetésen.

Kidolgozott emberrablási tervek

Sir Richard rövid nyilatkozatában felfedte, hogy a "végleges döntést" számos, a herceg személyét közvetlenül érintő fenyegetés indokolja, amelyek "egy része megjelent a sajtóban, egy része azonban nem". A vezérkari főnök szerint e fenyegetések olyan kockázatot jelentenek Harryre és a környezetében lévő többi katonára, amelyet ő elfogadhatatlannak minősített. Dannatt alig burkolt bírálattal illette a sajtót, mondván: a döntésben tényező volt a herceg iraki bevetéséről szóló értesülések "széleskörű közismertsége" is.

A brit sajtó előzetesen valóban terjedelmes beszámolókat közölt arról, hogy az iraki felkelők részletesen kidolgozott emberrablási tervekkel várják a brit uralkodó unokájának feltűnését az iraki harctéren, sőt egyes milíciák a lapok szerint külön orvlövészeket állítottak volna rá a hercegre. Több felkelővezér azt mondta a brit sajtónak, hogy a milíciáknak informátoraik vannak az iraki brit hadvezetésen belül, és mindig tudni fogják, hogy a trónörökös éppen merre jár.

Harry csalódott

Sir Richard Dannatt vezérkari főnök április végén még azt jelentette be, hogy az idén 23 éves herceg részt vehet egységével az iraki bevetésen. Már akkor jelezte ugyanakkor, hogy ez nem feltétlenül a végleges álláspont, mondván: a Harry iraki bevetéséről hozott döntést "folyamatos felülvizsgálat" alatt fogja tartani, és "ha olyan helyzet áll elő, amely a döntés megváltoztatását indokolja", azt újabb nyilatkozatban fogja tudatni.

Ez az "újabb nyilatkozat" szerda este hangzott el Londonban. A döntés megváltoztatását Sir Richard azzal indokolta, hogy minden hadművelet során folyamatosan változnak a körülmények, és "ha szükséges, velük együtt kell változniuk a döntéseknek is".

A Clarence House, Károly trónörökös londoni hivatala szerda este nyilatkozatban közölte, hogy Harry "rendkívüli csalódással" értesült a döntésről, ugyanakkor nem kíván leszerelni. A herceg korábban állítólag azt mondta, hogy ha nem engedik Irakba, szögre akasztja az egyenruhát.

Harry személyében negyedszázada először szolgált volna katonaként háborús övezetben a brit királyi család valamely magas rangú tagja. András yorki herceg, Harry nagybátyja, II. Erzsébet királynő másodszülött fia az 1982-ben megvívott falklandi háborúban általános közmegbecsülést szerzett azzal, hogy a királyi haditengerészet helikopter-pilótájaként tényleges és veszélyes hadszíntéri bevetéseket teljesített.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!