Marcell
19 °C
32 °C

Elnöknőt választ a Harvard

2007.02.11. 23:18
Először választ női elnököt a világ leggazdagabb egyeteme: a Harvard előző vezetője éppen egy országos botrányt kavart kijelentése miatt kényszerült lemondani, azt mondta, a a nők születésüknél fogva gyengébb képességűek, ezért közülük csak kevesen képesek például a matematika és egyéb tudományok terén vezető tudósokká válni.

Az Egyesült Államok legrégebbi, egyben leggazdagabb egyeteme, a Harvard elnöknőt választ, 370 éves története során először. Drew Gilpin Faust történész a 28. elnök lesz a Harvardon, amelynek 1636-os alapítása óta csak férfi vezetője volt. A nyolc legtekintélyesebb, legrégibb és legszínvonalasabb magánegyetemet tömörítő úgynevezett Ivy League-ben a legkonzervatívabb talán a Harvard, ahonnan többnyire egyenes az út a vezető kormányzati és üzleti posztokig.

Mire alkalmasak a nők?

A cambridge-i Harvard előző elnöke, Lawrence Summers országos vitát váltott ki és végül lemondani kényszerült azon kijelentései miatt, hogy a nők születésüknél fogva gyengébb képességűek, ezért közülük csak kevesen képesek például a matematika és egyéb tudományok terén vezető tudósokká válni.

Az 59 éves Faust professzor elnökké választása jelképes erejű, azt mutatja, hogy a nők a férfiakkal egyenlő jelöltekké váltak a legmagasabb vezető posztokra - mutatott rá Carol Christ, az ugyancsak Massachusetts államban található Smith College elnöke. Albjerg Graham, a Harvard egy másik történésznője Faust elnökké választása kapcsán visszaemlékezett arra, hogy 1972-ben, amikor posztdoktori tanulmányokat folytatott, még nem léphetett be a tanszéki klub főkapuján és nem ebédelhetett a központi étteremben.

Faust 11 felsőfokú oktatási intézmény működését, 24 ezer alkalmazott munkáját fogja irányítani a Harvardon, amelynek éves költségvetése 3 milliárd dollár, az adományok pedig ennek az összegnek a tízszeresét is kiteszik.

Az Egyesült Államokban a felsőfokú oktatási intézmények vezetőinek még csak 9,5 százaléka volt nő 1986-ban, ugyanez a mutató 2006-ban elérte a 23 százalékot. A nők előretörése elsősorban az állami intézményekben észlelhető, a magánegyetemeket csak 14 százalékban vezeti nő. Az egyetemi oktatáshoz képest sokkal mérsékeltebb a nők vezető szerepe az üzleti szférában: a legtekintélyesebb 500 amerikai vállalat közül csak tizet (2 százalék) irányít nő. Az amerikai közvélemény egy része szerint annak is eljött az ideje, hogy az Egyesült Államok 2008-ban, Hillary Clinton New York-i szenátor személyében megválassza első elnöknőjét.