Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elnöknőt választ a Harvard

2007.02.11. 23:18
Először választ női elnököt a világ leggazdagabb egyeteme: a Harvard előző vezetője éppen egy országos botrányt kavart kijelentése miatt kényszerült lemondani, azt mondta, a a nők születésüknél fogva gyengébb képességűek, ezért közülük csak kevesen képesek például a matematika és egyéb tudományok terén vezető tudósokká válni.

Az Egyesült Államok legrégebbi, egyben leggazdagabb egyeteme, a Harvard elnöknőt választ, 370 éves története során először. Drew Gilpin Faust történész a 28. elnök lesz a Harvardon, amelynek 1636-os alapítása óta csak férfi vezetője volt. A nyolc legtekintélyesebb, legrégibb és legszínvonalasabb magánegyetemet tömörítő úgynevezett Ivy League-ben a legkonzervatívabb talán a Harvard, ahonnan többnyire egyenes az út a vezető kormányzati és üzleti posztokig.

Mire alkalmasak a nők?

A cambridge-i Harvard előző elnöke, Lawrence Summers országos vitát váltott ki és végül lemondani kényszerült azon kijelentései miatt, hogy a nők születésüknél fogva gyengébb képességűek, ezért közülük csak kevesen képesek például a matematika és egyéb tudományok terén vezető tudósokká válni.

Az 59 éves Faust professzor elnökké választása jelképes erejű, azt mutatja, hogy a nők a férfiakkal egyenlő jelöltekké váltak a legmagasabb vezető posztokra - mutatott rá Carol Christ, az ugyancsak Massachusetts államban található Smith College elnöke. Albjerg Graham, a Harvard egy másik történésznője Faust elnökké választása kapcsán visszaemlékezett arra, hogy 1972-ben, amikor posztdoktori tanulmányokat folytatott, még nem léphetett be a tanszéki klub főkapuján és nem ebédelhetett a központi étteremben.

Faust 11 felsőfokú oktatási intézmény működését, 24 ezer alkalmazott munkáját fogja irányítani a Harvardon, amelynek éves költségvetése 3 milliárd dollár, az adományok pedig ennek az összegnek a tízszeresét is kiteszik.

Az Egyesült Államokban a felsőfokú oktatási intézmények vezetőinek még csak 9,5 százaléka volt nő 1986-ban, ugyanez a mutató 2006-ban elérte a 23 százalékot. A nők előretörése elsősorban az állami intézményekben észlelhető, a magánegyetemeket csak 14 százalékban vezeti nő. Az egyetemi oktatáshoz képest sokkal mérsékeltebb a nők vezető szerepe az üzleti szférában: a legtekintélyesebb 500 amerikai vállalat közül csak tizet (2 százalék) irányít nő. Az amerikai közvélemény egy része szerint annak is eljött az ideje, hogy az Egyesült Államok 2008-ban, Hillary Clinton New York-i szenátor személyében megválassza első elnöknőjét.