Piroska
-2 °C
5 °C

Garázsában tárolta a hasadóanyagot

2004.11.02. 11:25
Sugárzóanyag illegális birtoklásáért indítottak büntetőeljárást az orosz hatóságok egy atomtudós ellen, aki korábban bejelentette, hogy egy meddőhányóban plutónium-238-ast talált, de a hivatalos szervek nem reagáltak. Az atomtudós saját garázsában helyezte biztonságba a hasadóanyagot.
Egy orosz atomfizikus beszolgáltatott a rendőrségen 400 gramm plutónium-238-ast, amelyet egy bányaüzem meddőhányóján talált; jutalomra számított ezért, de büntetőeljárás indult ellene hasadóanyag illegális birtoklásáért. Leonyid Grigorov a dél-szibériai Zmeinogorszkban lelte a gondatlanul elhajított sugárzó hulladékot.

Piszkos bomba is készülhetett volna

Oroszországban számos ipari üzem, klinika és kísérleti laboratórium bánik hanyagul sugárzó anyagokkal. A Szövetségi Atomenergia-ügynökség "megnyugtatásul" közölte a médiával, hogy a plutónium-238-as csak ipari és gyógyászati célokra alkalmas, atomfegyverbe nem.

Másfelől azonban alkalmas lehet "piszkos bomba", olyan robbanószerkezet készítésére, amelyben hagyományos robbanóanyag robban fel, de sugárzó anyagot szór szét a detonáció körzetében.

Jutalom helyett büntetőeljárás

Az orosz atomfizikus azonnal bejelentést tett a fellelt veszélyes hulladékról, de az illetékesek nem reagáltak a bejelentésre. Mint szakember, Grigorov kötelességének érezte, hogy biztonságba helyezze a veszélyes sugárzó anyagot. Ezért ólomkazettába tette, és a saját garázsában helyezte el.

Nemrégiben egy hatósági felhívás jelent meg, amelyben a rendőrség pénzt ajánlott fel a lakosság kezén lévő fegyverek beszolgáltatásáért. Ekkor vitte be a rendőrségre a veszélyes sugárzó anyagot, de a hatóság nem tekintette ezt fegyverbeszolgáltatásnak, viszont azonnal büntetőeljárást indított az atomfizikus ellen sugárzóanyag illegális birtoklásáért. A plutónium-238-ast többféle ipari eljárásban, továbbá a gyógyászatban, a rákbetegség elleni küzdelemben alkalmazzák.