Árpád
-2 °C
4 °C

Mérföldkő az újraegyesítésben - 15 éve nyílt meg a vasfüggöny

2004.09.11. 14:08
Németországban több fórumon is megemlékeznek a 15 évvel ezelőtti magyar határnyitásról, a volt kormányfők, Helmut Kohl és Német Miklós és a volt külügyminiszterek, Hans-Dietrich Genscher és Horn Gyula is találkoztak, utóbbit az "új Európa építőmesterei" közé sorolták.
Magyarország a háború utáni európai rendet kezdte ki 1989-ben azzal, hogy kiengedte Nyugatra a Magyarországon gyülekező és országukba visszatérni nem kívánó keletnémet polgárok tízezreit - jelentette ki Helmut Kohl volt német kancellár a Frankfurter Allgemeine Zeitung által szervezett beszélgetésen, amelynek másik résztvevője Németh Miklós egykori magyar kormányfő volt.

Több tízezer menekülő

Tizenöt évvel ezelőtt, szeptember 11-én nulla órától vált lehetővé a kiutazás, a lehetőséggel november 9-ig, a német-német határ megnyitásáig tízezrek éltek.

A frankfurti lap szombati számában megjelent ismertetés szerint a szeptemberi határnyitás tesztje a Sopron mellett augusztus 19-én rendezett páneurópai piknik volt: a jelzett nap délutánján Németh Miklós utasítására három órára felfüggesztették a határőrizeti rendet, s az alkalmat kihasználva több száz keletnémet futott át Ausztriába. Németh bevallotta, hogy félt a következményektől, de késő estére világossá vált számára: nem lesz szovjet beavatkozás.

Gorbacsov megígérte, nem avatkozna be

A volt kormányfő mind a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, mind a Die Weltben szintén szombaton megjelent interjúban beszámolt a Szovjetunó vezetőjével, Mihail Gorbacsovval 1989 márciusában folytatott beszélgetésről, amely alatt jelezte: Magyarország nem újítja már fel a határzárat, s az országban többpártrendszer lesz. Gorbacsov arról biztosította Némethet, hogy amíg ő ül a pártfőtitkári székben, nem lesz még egy 1956, azaz nem vetik be még egyszer a szovjet csapatokat. Németh megerősítette: Moszkvával nem egyeztettek a határnyitás ügyében, csak értesítették a Szovjetuniót, közvetlenül az esemény előtt.

Elhalasztott hitelek

Németh Miklós a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak elmondta: Magyarországon mind a mai napig szemére vetik, hogy nem kért pénzt a nyugatnémetektől a keletnémetek kiengedéséért. Németh felidézte akkori álláspontját, mondván: "nem vagyunk emberkereskedők." Egyik, Kohlhoz intézett kérése az volt, hogy decemberre halasszák el a Bajorország és Baden-Württemberg által garantált, már korábban tervbe vett, 500 millió márkát érő hitelszerződések éppen esedékes aláírását, nehogy olyan benyomás keletkezzen: lefizetik a magyarokat.

Mint a beszélgetésből kiderült: Németh arra kérte Kohlt, hogy Nyugat-Németország segítsen Magyarországnak, amennyiben szovjet, vagy más oldalról megtorlásként megpróbálnák korlátozni Magyarország energiaellátását. Egy harmadik kérés az Európai Unió elődje és a kelet-európai országok közötti tárgyalások előmozdítására, "pozitív diszkriminációra" vonatkozott.

FAZ: két államférfi világtörténelmet csinált

A Frankfurter Allgemeine Zeitung megállapítása szerint a két államférfi világtörténelmet csinált: Helmut Kohlnak a magyar politikus nélkül nem lett volna esélye a német újraegyesítés művének végrehajtására, legalábbis azokban az években nem, Németh Miklós és országa pedig Kohl nélkül valószínűleg hiába kopogtatott volna Nyugat-Európa kapuin.

Horn az építőmester

A Point Alpha emlékhelyen rendezett ünnepségen Horn Gyula volt külügyminiszter, későbbi miniszterelnök kijelentette: büszke arra, hogy országa Németország segítségére siethetett. A fordulathoz, Németország újraegyesítéséhez azonban a német nép akarata járult hozzá elsősorban. Horn szerint Németországnak a motor szerepét kell betöltenie az Európai Unióban. Az ünnepségen Horn Gyulát az új Európa építőmesterei közé sorolták.

A megemlékezést "a hidegháború legforróbb pontján", a Hessen tartomány és Thüringia határán fekvő Point Alphánál tartották. Ezt azért nevezték "a hidegháború legforróbb pontjának", mert a NATO forgatókönyvei szerint keleti részről elsősorban innen indulhatott volna támadás Nyugat-Németország ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?