Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Mérföldkő az újraegyesítésben - 15 éve nyílt meg a vasfüggöny

2004.09.11. 14:08
Németországban több fórumon is megemlékeznek a 15 évvel ezelőtti magyar határnyitásról, a volt kormányfők, Helmut Kohl és Német Miklós és a volt külügyminiszterek, Hans-Dietrich Genscher és Horn Gyula is találkoztak, utóbbit az "új Európa építőmesterei" közé sorolták.
Magyarország a háború utáni európai rendet kezdte ki 1989-ben azzal, hogy kiengedte Nyugatra a Magyarországon gyülekező és országukba visszatérni nem kívánó keletnémet polgárok tízezreit - jelentette ki Helmut Kohl volt német kancellár a Frankfurter Allgemeine Zeitung által szervezett beszélgetésen, amelynek másik résztvevője Németh Miklós egykori magyar kormányfő volt.

Több tízezer menekülő

Tizenöt évvel ezelőtt, szeptember 11-én nulla órától vált lehetővé a kiutazás, a lehetőséggel november 9-ig, a német-német határ megnyitásáig tízezrek éltek.

A frankfurti lap szombati számában megjelent ismertetés szerint a szeptemberi határnyitás tesztje a Sopron mellett augusztus 19-én rendezett páneurópai piknik volt: a jelzett nap délutánján Németh Miklós utasítására három órára felfüggesztették a határőrizeti rendet, s az alkalmat kihasználva több száz keletnémet futott át Ausztriába. Németh bevallotta, hogy félt a következményektől, de késő estére világossá vált számára: nem lesz szovjet beavatkozás.

Gorbacsov megígérte, nem avatkozna be

A volt kormányfő mind a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, mind a Die Weltben szintén szombaton megjelent interjúban beszámolt a Szovjetunó vezetőjével, Mihail Gorbacsovval 1989 márciusában folytatott beszélgetésről, amely alatt jelezte: Magyarország nem újítja már fel a határzárat, s az országban többpártrendszer lesz. Gorbacsov arról biztosította Némethet, hogy amíg ő ül a pártfőtitkári székben, nem lesz még egy 1956, azaz nem vetik be még egyszer a szovjet csapatokat. Németh megerősítette: Moszkvával nem egyeztettek a határnyitás ügyében, csak értesítették a Szovjetuniót, közvetlenül az esemény előtt.

Elhalasztott hitelek

Németh Miklós a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak elmondta: Magyarországon mind a mai napig szemére vetik, hogy nem kért pénzt a nyugatnémetektől a keletnémetek kiengedéséért. Németh felidézte akkori álláspontját, mondván: "nem vagyunk emberkereskedők." Egyik, Kohlhoz intézett kérése az volt, hogy decemberre halasszák el a Bajorország és Baden-Württemberg által garantált, már korábban tervbe vett, 500 millió márkát érő hitelszerződések éppen esedékes aláírását, nehogy olyan benyomás keletkezzen: lefizetik a magyarokat.

Mint a beszélgetésből kiderült: Németh arra kérte Kohlt, hogy Nyugat-Németország segítsen Magyarországnak, amennyiben szovjet, vagy más oldalról megtorlásként megpróbálnák korlátozni Magyarország energiaellátását. Egy harmadik kérés az Európai Unió elődje és a kelet-európai országok közötti tárgyalások előmozdítására, "pozitív diszkriminációra" vonatkozott.

FAZ: két államférfi világtörténelmet csinált

A Frankfurter Allgemeine Zeitung megállapítása szerint a két államférfi világtörténelmet csinált: Helmut Kohlnak a magyar politikus nélkül nem lett volna esélye a német újraegyesítés művének végrehajtására, legalábbis azokban az években nem, Németh Miklós és országa pedig Kohl nélkül valószínűleg hiába kopogtatott volna Nyugat-Európa kapuin.

Horn az építőmester

A Point Alpha emlékhelyen rendezett ünnepségen Horn Gyula volt külügyminiszter, későbbi miniszterelnök kijelentette: büszke arra, hogy országa Németország segítségére siethetett. A fordulathoz, Németország újraegyesítéséhez azonban a német nép akarata járult hozzá elsősorban. Horn szerint Németországnak a motor szerepét kell betöltenie az Európai Unióban. Az ünnepségen Horn Gyulát az új Európa építőmesterei közé sorolták.

A megemlékezést "a hidegháború legforróbb pontján", a Hessen tartomány és Thüringia határán fekvő Point Alphánál tartották. Ezt azért nevezték "a hidegháború legforróbb pontjának", mert a NATO forgatókönyvei szerint keleti részről elsősorban innen indulhatott volna támadás Nyugat-Németország ellen.  • Vennék
  • Hírek