Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Napi ezer forintot kérnek a beutazóktól

2001.12.06. 00:27
A kormány keddi döntése értelmében visszaállítják a napi ezer forintos határátlépő pénzt azok számára, akik Magyarország területére lépnek. Az erdélyiek számára ezt a kritériumot teljesíteni nem lesz nehéz, miután a román hatóságok 250 euró felmutatását kérik a határátlépőktől. A kormány ugyancsak kedden ismertette: 24 millió forintot költ a határon túli diákok magyar diákigazolványának kiállítására.

A két héttel ezelőtt ismertetett döntéssel ellentétben január elejétől nem kell tizenöt ezer forintot felmutatnia annak a turistának, aki Magyarországra kíván utazni. A kormány keddi döntése értelmében visszaállítják a napi ezer forintos határátlépő pénzt.

Csökkent a román turisták száma

A magyar kormány napi ötezer forintos pénzbemutatási kötelezettségét az erdélyi turisták könnyűszerrel tudják teljesíteni, miután egy december elseje óta hatályos rendelet értelmében az országból kiutazni vágyó román állampolgárok napi ötven eurót, és legkevesebb öt napra elegendő pénzösszeg birtoklását kell bizonyítsák. A román kormány rendeletének bevezetése után negyven százalékkal csökkent a Romániából Magyarországra látogatók száma.

Túlkapás a rendelet

Kedden a román Nemzeti Liberális Párt (NLP) szenátorai arra kérték Ioan Rus belügyminisztert, bírálja felül a kormányhatározatot, túlkapásnak minősítvén ezt a lépést. Szilágyi Zsolt Bihar megyei RMDSZ-képviselő is bírálta a Nãstase kormány sürgősségi rendeletét. Szerinte ezt a különböző emberi jogi bizottságok, jogellenesnek minősítik, a rendelet az állampolgárok szabad közlekedését megszorító intézkedéseket tartalmaz.

Huszonnégy millió határon túli diákok igazolványára

A státustörvény végrehajtásának részeként összesen 24 millió forintot költenek a határon túli, magyar igazolvánnyal rendelkező diákok magyar diákigazolványának előállítására, ezt is kedden ismertette a kormány.