Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatnapos háború: a Szovjetunió az izraeli atom ellen

2007.05.16. 16:04
A Szovjetúnió állt a hatnapos háború kirobbanásának hátterében, az izraeli atomprogram szívének számító dimónai atomlétesítmény megsemmisítése volt a célja a szovjet vezetésnek 1967-ben, állítja könyvében két izraeli szerző negyven évvel a történtek után.

A Szovjetunió provokálta ki az 1967-es hatnapos háborút, hogy lerombolják a bontakozó izraeli atomfegyverprogramot, állítja egy újonnan megjelent izraeli könyv szerzőpárosa.

Az volt a szovjet vezetés terve, hogy belerángatják Izraelt egy háborúba, úgy intézve a dolgot, hogy a zsidó állam mérje az első csapást valamelyik arab szomszédjára, és ezáltal ő tűnjék agresszornak. Egy egyiptomi-szovjet válaszcsapás ürügyén lebombázták volna az izraeli atomprogram szívének számító dimónai atomlétesítményt.


Izraeli egységek akcióbgan a Sinai sivatagban 1967. június 5-én

Tengerről indítható szovjet atomrakéták is készenlétben álltak arra az esetre, ha Izraelnek már lenne készen atomrakétája, és bevetné a háborúban, állítja a Gideon Remez-Izabella Ginor szerzőpáros. Mint írják, az hiúsította meg a szovjet elképzelést, hogy az izraeli hadsereg gyors sikereket aratott a háború kezdetén. (Az alig egy hétig tartó közelkeleti háborús krízis idején Leonyid Iljics Brezsnyev volt a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkára.)

A könyv kiadását a hatnapos háború kitörésének negyvenéves évfordulójához időzítik. A Jerusalem Post izraeli lap közölt róla előzetes ismertetést szerdán internetes kiadásában, elismerve, hogy az izraeli szerzőpáros teóriája homlokegyenest ellentétes mindazzal, ami a történészek körében elfogadott a hatnapos háborúval kapcsolatban.


Szíriai katonák adják meg magukat 1967. június 11-én

A szerzők dokumentumokra és az akkori események magas rangú részvevőire hivatkoznak könyvükben, köztük Vaszilij Resetnyikov tábornokra, a szovjet hadászati bombázók flottájának parancsnokára és Oleg Grinyevszkij moszkvai külügyi tisztségviselőre.

Az 1967. június 5-én kitört hatnapos háborúban az izraeli hadsereg fölényes győzelmet aratott az egyiptomi, a jordániai és a szíriai haderő fölött. A harci cselekmények az izraeli légierőnek egy egyiptomi légitámaszpont ellen intézett támadásával kezdődtek. Izraeli részről megelőző csapásként tüntették fel az akciót.