Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Hógolyóval dobálták az izlandi kormányfőt

2009.01.21. 18:00
Egyre többen tüntetnek Izlandon a gazdasági válság miatt, a tömeg éjjel is a parlament épülete előtt maradt. A miniszterelnök csak rendőri kísérettel tudta elhagyni az épületet, a tüntetők hógolyókkal ás tojásokkal dobálták.

A pénzügyi válság miatt Izland fővárosában tiltakozó tömeg a tüntetések kezdete óta először, kedden éjszakára is a parlament épülete előtt maradt.

A rendőrségnek csak hajnali három óra körül sikerült könnygáz bevetésével visszaszorítani a csaknem 1000 fős tömeget. Korábban az althing épülete előtt kisebb gyújtogatások is voltak. Húsz embert őrizetbe vettek.

Geir Haarde miniszterelnök rendőri kísérettel hagyta el a parlament épületét, a tiltakozók tojás- és hógolyózáport zúdítottak rá.

August Olafúr Augustsson, a kormányfő vezette konzervatív Függetlenségi Párt koalíciós partnerének, a szociáldemokrata pártnak az elnökhelyettese azt mondta, jó ötlet lehet, hogy tavasszal kiírják az előre hozott választásokat. Augustsson jelenleg a párt első embere, mert Ingibjörg Sólrún Gísladóttir pártelnök-külügyminiszter nemrégiben agyműtéten esett át, és még lábadozik.

Kedden - a parlamenti ülésszak első napján - közel kétezer ember tüntetett a törvényhozás épületénél több mint 12 órán keresztül. Ez volt a 320 ezres lakosú Izland legnagyobb demonstrációja azóta, hogy 1949-ben tiltakoztak a NATO-csatlakozás ellen.

A szigetországban szerdán és a hét folyamán további akciókkal számolnak. Izland három vezető bankjának összeomlása után az emberek súlyos pénzhiánnyal küzdenek, gyors tempóban növekszik a munkanélküliség, és sújtja őket az izlandi fizetőeszköz, a korona drasztikus leértékelődése is.