Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Havel februárban végleg visszavonul

2002.10.31. 11:29
Nincsen alapja azoknak a találgatásoknak, hogy Havel alkotmánymódosítással kívánja meghosszabbítani elnöki hivatalát - nyilatkozta a cseh államfő szóvivője. A sokat betegeskedő államfő még csak nem is gondol arra, hogy újra elnök legyen.
Mindenképpen megválik elnöki posztjától Václav Havel - jelentette ki Ladislav Spacek, a cseh államfő szóvivője a Pravo című napilapnak. Korábban számos találgatás jelent meg arról, hogy a cseh alkotmány módosításának és a közvetlen államfőválasztás bevezetésének valós célja Havel újbóli megválasztása lenne. A jelenlegi szabályozás szerint az államfőt a parlament választja, és legfeljebb kétszer töltheti be ugyanaz a személy a tisztet.

Nyugtalanságot keltenek

"Nincs más megoldás, mint hogy az államfő februárban végleg befejezi, arra nem is gondol, hogy esetleg még egyszer újra elnök legyen - nyilatkozta Spacek a lapnak. A spekulációknak, találgatásoknak nincs alapja, hacsak nem az, hogy egyesek ezzel akarnak provokálni, illetve nyugtalanságot kelteni az országban - tette hozzá.

Elnökválasztási forgatókönyvek

A Právo szerint Havel esetleges új mandátumával kapcsolatban jelenleg két forgatókönyv létezik bizonyos politikai körökben, elsősorban a Szabadság Unió-Demokratikus Unió, valamint a Cseh Szociáldemokrata Párt környezetében. Az első szerint a parlament januárban senkit sem választana meg, s az ország egy ideig elnök nélkül maradna.

Így lenne idő megváltoztatni az alkotmányt, s a közvetlen államfőválasztás Havelnek esélyt adna, hogy újra visszatérjen a Hradzsinba. A másik forgatókönyv szerint a parlament Otakar Motejl ombudsmant választaná meg államfőnek, aki később lemondana tisztségéről, s ezzel lehetővé tenné, hogy Havel indulhasson a közvetlen elnökválasztáson.

A cseh államfő tölti be leghosszabb ideje hivatalát az európai országok vezetői közül. A drámaíró politikus az utóbbi időben gyakran betegeskedik, súlyos egészségügyi problémái miatt többször is hetekig Ausztriában kezelték.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!