Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Havel februárban végleg visszavonul

2002.10.31. 11:29
Nincsen alapja azoknak a találgatásoknak, hogy Havel alkotmánymódosítással kívánja meghosszabbítani elnöki hivatalát - nyilatkozta a cseh államfő szóvivője. A sokat betegeskedő államfő még csak nem is gondol arra, hogy újra elnök legyen.
Mindenképpen megválik elnöki posztjától Václav Havel - jelentette ki Ladislav Spacek, a cseh államfő szóvivője a Pravo című napilapnak. Korábban számos találgatás jelent meg arról, hogy a cseh alkotmány módosításának és a közvetlen államfőválasztás bevezetésének valós célja Havel újbóli megválasztása lenne. A jelenlegi szabályozás szerint az államfőt a parlament választja, és legfeljebb kétszer töltheti be ugyanaz a személy a tisztet.

Nyugtalanságot keltenek

"Nincs más megoldás, mint hogy az államfő februárban végleg befejezi, arra nem is gondol, hogy esetleg még egyszer újra elnök legyen - nyilatkozta Spacek a lapnak. A spekulációknak, találgatásoknak nincs alapja, hacsak nem az, hogy egyesek ezzel akarnak provokálni, illetve nyugtalanságot kelteni az országban - tette hozzá.

Elnökválasztási forgatókönyvek

A Právo szerint Havel esetleges új mandátumával kapcsolatban jelenleg két forgatókönyv létezik bizonyos politikai körökben, elsősorban a Szabadság Unió-Demokratikus Unió, valamint a Cseh Szociáldemokrata Párt környezetében. Az első szerint a parlament januárban senkit sem választana meg, s az ország egy ideig elnök nélkül maradna.

Így lenne idő megváltoztatni az alkotmányt, s a közvetlen államfőválasztás Havelnek esélyt adna, hogy újra visszatérjen a Hradzsinba. A másik forgatókönyv szerint a parlament Otakar Motejl ombudsmant választaná meg államfőnek, aki később lemondana tisztségéről, s ezzel lehetővé tenné, hogy Havel indulhasson a közvetlen elnökválasztáson.

A cseh államfő tölti be leghosszabb ideje hivatalát az európai országok vezetői közül. A drámaíró politikus az utóbbi időben gyakran betegeskedik, súlyos egészségügyi problémái miatt többször is hetekig Ausztriában kezelték.