Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Felmentették a háborús bűnökkel vádolt szlovák nyugdíjast

2005.12.19. 12:18
Tizennyolc zsidó és két szlovák falu teljes lakosságának kiirtásával vádolt szlovák férfit mentettek fel Münchenben. A 88 éves Ladislav Nizanskyt egy csehszlovák bíróság 1962-ben távollétében halálra ítélte.

Felmentett a vádak alól egy háborús bűnökkel gyanúsított nyolcvannyolc éves férfit egy müncheni bíróság, írja a BBC. Ladislav Niznansky a vádak szerint cseh civilek lemészárlásában vett részt 1945-ben. A tömegmészárlásban 164-en vesztették életüket.

A BBC jelentése szerint a tömegmészárlásra három helyszínen került sor. A mészárlás bosszúakció volt, a nűácibarát szlovák bábkormány elleni lázadást büntették a német megszállók.

Nizansky a BBC jelentése szerint egy zsidókra és szlovák partizánokra vadászó náci osztag, a Havasi Gyopár katonája volt.

A vádak szerint Nizansky adott parancsot a 164 szlovák civil és egy hónappal később tizennyolc zsidó kivégzésére. Nizansky állítja, hogy a nácik elfogása után kényszerítették csatlakozásra a Havasi Gyopárhoz.

Nizanskyt, aki addigra már Nyugat-Németországba emigrált, 1962-ben a csehszlovák bíróság távollétében is halálra ítélte. A német hatóságok 2001-ben, szlovák kérésre indítottak vizsgálatot az ügyben.

Nizanskyt két szlovák falu, Ostry Grun és Klak többnyire nőkből és gyerekekből álló teljes lakosságának kiirtásával vádolták, de a bírák szerint az ezt alátámasztó tanúvallomások vitathatóak voltak. A bíróság végül felmentő ítéletet hozott. Nizansky a per során többször is sajnálkozott a nácik vérengzése miatt, írja a BBC.