Ödön
2 °C
11 °C

Előkerülhet egy, a hidegháborúban elvesztett hidrogénbomba

2004.09.14. 17:00
Az Egyesült Államok a hidegháborús évek alatt tizenegy nukleáris bombát veszített el, ezek közül az egyiket 1958-ban Georgia állam partjainál. A légibaleset miatt tengerbe dobott, láncreakcióra képtelen szerkezet holléte eddig talány volt, de most egy kutatócsoport bejelentette, hogy valószínűleg megtalálták a három és fél tonnás hidrogénbombát.
1958-ban légibaleset történt az Atlanti-óceán fölött Georgia állam partjainál, a levegőben összeütközött egy B-47 Tornado nagy hatótávolságú bombázó és egy F-86 Sabre vadászrepülőgép. A bombázó fedélzetén egy hidrogénbomba is volt. Kormányzati szakértők most egy bejelentést vizsgálnak, ami szerint megkerült a csaknem fél évszázada eltűntnek hitt tömegpusztító fegyver - jelenti a CNN a légierő szóvivőjének hétfői bejelentésére hivatkozva.

B-47 Tornado
Derek Duke, a légierő nyugalmazott alezredese vezeti azt a csoportot, ami júliusban azt jelentette, hogy nem messze Savannah-tól találtak a víz alatt egy nagy tárgyat. A fém- és radioaktivitás-detektorokkal meglelt objektum igen erősen sugárzik. Frank Smolinsky alezredes, az Egyesült Államok Légierejének szóvivője hétfőn bejelentette, hogy alaposan utánajárnak a kutatócsoport állításainak, a légierő, a védelmi minisztérium és az energiaügyi minisztérium szakértőit is bevonva a vizsgálatba. Hamarosan saját műszereikkel is megvizsgálják a térségben tapasztalható sugárzást.

Urán a vízben

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a negyvenhat éve az óceánba veszett bombáról van szó, dönteni kell hogy kiemeljék-e az élesítetlen töltetet, vagy hagyják-e ott ahol van. Egy korábbi - 2001-es - vizsgálat szerint valószínűleg nem jelent különösebb kockázatot, ha nem kerül elő az elveszett atomfegyver, ellenben nagyobb lehet a baj, ha kiemeléskor beindul a bomba hagyományos robbanóanyagból készített detonátora. A három és fél tonnás, 3,6 méter hosszú szerkezet ugyanis a mintegy 181 kilogramm rendkívül veszélyes robbanóanyag mellett uránt is tartalmaz, ami ha szétszóródik a térségben, komoly környezeti katasztrófához vezethet.

F-86 Sabre
A légierő továbbra is azt állítja, hogy a bombát gyakorló céllal vitte magával a szerencsétlenül járt B-47-es, és nem volt beleszerelve a magfúzió beindításához szükséges plutónium-detonátor.

Mark 15

A bomba elvesztéséhez vezető légibaleset 1958. február 5-én történt a Georgia állam partjai fölötti légtérben. A floridai bázisáról felszálló B-47-es nehézbombázó a 47782-es számú Mark 15 Mod 0 jelölésű hidrogénbombát, az Egyesült Államok egyik legkorábban kifejlesztett termonukleáris töltetét vitte gyakorlatra, amikor összeütközött egy F-86 Sabre vadászrepülőgéppel. A kis gép lezuhant, pilótája azonban szerencsésen túlélte a balesetet, és a bombázó is röpképes maradt.

A 47782-es számú, Mark 15 Mod 0 jelű H-bomba
A B-47-es személyzete háromszor is megpróbálta földre vinni a gépet a közeli Hunter katonai légibázison, de a hatalmas kockázat miatt nem hajtották végre a kényszerleszállást a hidrogénbombával a fedélzeten. A gép legénysége végül engedélyt kapott, és az óceánba dobhatták a veszélyes terhet. Az akciót több mint kétezer méteres magasságban, 370 kilométer/órás sebességnél hajtották végre, és a gépen tartózkodók nem észleltek nukleáris robbanást a bomba ledobása után. A rakományát vesztett gép ezután biztonságban leszállt. A légierő keresőalakulatai kilenc hétig kutattak a ledobott szerkezet után, három négyzetkilométeres területet fésülve át - hiába. 1958. április 16-án bejelentették, hogy a bomba eltűnt.

Drága mulatság

A térség 1996-ban az olimpia yachtversenyének adott helyszínt, 2001-ben pedig Jack Kingston georgiai republikánus képviselő javaslatára egy újabb vizsgálatot indítottak a rejtélyes eltűnés miatt. Akkor a légierő szakértői azt állapították meg, hogy a bomba feltehetőleg orral zuhant a vízbe és mára többméteres iszap boríthatja. A 2001 áprilisában közzétett jelentés szerint ha meg is találnák a bombát, legjobb lenne a helyén hagyni. A bomba kiemelése akár tizenegymillió dollárba is kerülhet - áll a jelentésben.

Hidrogénbomba gombafelhője
A washingtoni Brookings Intézet kutatásai szerint az Egyesült Államok tizenegy atombombát veszített el a hidegháború évei alatt, amik közül egyet sem találtak meg később. A szovjet hanyagaságnak köszönhetően körülbelül ötven nukleáris robbanófej is hullámsírban nyugszik - állítja a Greenpeace.

A georgiaihoz hasonló legismertebb baleset a spanyolországi Palomares fölött történt 1966-ban, amikor egy amerikai B-52-es bombázó és egy KC-135-ös tanker összeütközött légi üzemanyag-utántöltés közben. A robbanás következtében a bombázó mind a négy hidrogénbombáját kioldotta, a két gép személyzete odaveszett a katasztrófában. Két bomba becsapódásakor a gyújtószerkezetek robbanóanyagai berobbantak és szétvetve a bombákat radioaktív szennyeződéssel - többek között plutóniummal - borították be a vidéket. A harmadik bombát viszonylag épségben megtalálták, míg a negyedik a Földközi-tengerben landolt, ahonnan négy hónapnyi keresés után tudták csak kiemelni. Az Egyesült Államok 182 millió dollárt költött akkor a károk helyreállítására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?