Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Előkerülhet egy, a hidegháborúban elvesztett hidrogénbomba

2004.09.14. 17:00
Az Egyesült Államok a hidegháborús évek alatt tizenegy nukleáris bombát veszített el, ezek közül az egyiket 1958-ban Georgia állam partjainál. A légibaleset miatt tengerbe dobott, láncreakcióra képtelen szerkezet holléte eddig talány volt, de most egy kutatócsoport bejelentette, hogy valószínűleg megtalálták a három és fél tonnás hidrogénbombát.
1958-ban légibaleset történt az Atlanti-óceán fölött Georgia állam partjainál, a levegőben összeütközött egy B-47 Tornado nagy hatótávolságú bombázó és egy F-86 Sabre vadászrepülőgép. A bombázó fedélzetén egy hidrogénbomba is volt. Kormányzati szakértők most egy bejelentést vizsgálnak, ami szerint megkerült a csaknem fél évszázada eltűntnek hitt tömegpusztító fegyver - jelenti a CNN a légierő szóvivőjének hétfői bejelentésére hivatkozva.

B-47 Tornado
Derek Duke, a légierő nyugalmazott alezredese vezeti azt a csoportot, ami júliusban azt jelentette, hogy nem messze Savannah-tól találtak a víz alatt egy nagy tárgyat. A fém- és radioaktivitás-detektorokkal meglelt objektum igen erősen sugárzik. Frank Smolinsky alezredes, az Egyesült Államok Légierejének szóvivője hétfőn bejelentette, hogy alaposan utánajárnak a kutatócsoport állításainak, a légierő, a védelmi minisztérium és az energiaügyi minisztérium szakértőit is bevonva a vizsgálatba. Hamarosan saját műszereikkel is megvizsgálják a térségben tapasztalható sugárzást.

Urán a vízben

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a negyvenhat éve az óceánba veszett bombáról van szó, dönteni kell hogy kiemeljék-e az élesítetlen töltetet, vagy hagyják-e ott ahol van. Egy korábbi - 2001-es - vizsgálat szerint valószínűleg nem jelent különösebb kockázatot, ha nem kerül elő az elveszett atomfegyver, ellenben nagyobb lehet a baj, ha kiemeléskor beindul a bomba hagyományos robbanóanyagból készített detonátora. A három és fél tonnás, 3,6 méter hosszú szerkezet ugyanis a mintegy 181 kilogramm rendkívül veszélyes robbanóanyag mellett uránt is tartalmaz, ami ha szétszóródik a térségben, komoly környezeti katasztrófához vezethet.

F-86 Sabre
A légierő továbbra is azt állítja, hogy a bombát gyakorló céllal vitte magával a szerencsétlenül járt B-47-es, és nem volt beleszerelve a magfúzió beindításához szükséges plutónium-detonátor.

Mark 15

A bomba elvesztéséhez vezető légibaleset 1958. február 5-én történt a Georgia állam partjai fölötti légtérben. A floridai bázisáról felszálló B-47-es nehézbombázó a 47782-es számú Mark 15 Mod 0 jelölésű hidrogénbombát, az Egyesült Államok egyik legkorábban kifejlesztett termonukleáris töltetét vitte gyakorlatra, amikor összeütközött egy F-86 Sabre vadászrepülőgéppel. A kis gép lezuhant, pilótája azonban szerencsésen túlélte a balesetet, és a bombázó is röpképes maradt.

A 47782-es számú, Mark 15 Mod 0 jelű H-bomba
A B-47-es személyzete háromszor is megpróbálta földre vinni a gépet a közeli Hunter katonai légibázison, de a hatalmas kockázat miatt nem hajtották végre a kényszerleszállást a hidrogénbombával a fedélzeten. A gép legénysége végül engedélyt kapott, és az óceánba dobhatták a veszélyes terhet. Az akciót több mint kétezer méteres magasságban, 370 kilométer/órás sebességnél hajtották végre, és a gépen tartózkodók nem észleltek nukleáris robbanást a bomba ledobása után. A rakományát vesztett gép ezután biztonságban leszállt. A légierő keresőalakulatai kilenc hétig kutattak a ledobott szerkezet után, három négyzetkilométeres területet fésülve át - hiába. 1958. április 16-án bejelentették, hogy a bomba eltűnt.

Drága mulatság

A térség 1996-ban az olimpia yachtversenyének adott helyszínt, 2001-ben pedig Jack Kingston georgiai republikánus képviselő javaslatára egy újabb vizsgálatot indítottak a rejtélyes eltűnés miatt. Akkor a légierő szakértői azt állapították meg, hogy a bomba feltehetőleg orral zuhant a vízbe és mára többméteres iszap boríthatja. A 2001 áprilisában közzétett jelentés szerint ha meg is találnák a bombát, legjobb lenne a helyén hagyni. A bomba kiemelése akár tizenegymillió dollárba is kerülhet - áll a jelentésben.

Hidrogénbomba gombafelhője
A washingtoni Brookings Intézet kutatásai szerint az Egyesült Államok tizenegy atombombát veszített el a hidegháború évei alatt, amik közül egyet sem találtak meg később. A szovjet hanyagaságnak köszönhetően körülbelül ötven nukleáris robbanófej is hullámsírban nyugszik - állítja a Greenpeace.

A georgiaihoz hasonló legismertebb baleset a spanyolországi Palomares fölött történt 1966-ban, amikor egy amerikai B-52-es bombázó és egy KC-135-ös tanker összeütközött légi üzemanyag-utántöltés közben. A robbanás következtében a bombázó mind a négy hidrogénbombáját kioldotta, a két gép személyzete odaveszett a katasztrófában. Két bomba becsapódásakor a gyújtószerkezetek robbanóanyagai berobbantak és szétvetve a bombákat radioaktív szennyeződéssel - többek között plutóniummal - borították be a vidéket. A harmadik bombát viszonylag épségben megtalálták, míg a negyedik a Földközi-tengerben landolt, ahonnan négy hónapnyi keresés után tudták csak kiemelni. Az Egyesült Államok 182 millió dollárt költött akkor a károk helyreállítására.