Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szaddám születésnapját ünneplik

2003.04.28. 10:14
"Szaddám szeretünk!" - hirdetik frissen megjelent falfirkák Tikritben. Huszein szülővárosa és utolsó bástyája a diktátor április 28-i születésnapjára készül. Volt harcosai akár fegyvert is ragadnának az amerikaiak ellen. Szaddám nem tűnt el, csak nem tudják hol van.
A vezér 66. születésnapjának megünneplésével fejezik ki töretlen lojalitásukat Szaddám Huszein iránt követői Tikritben. A bukott diktátor szülővárosában és utolsó "végvárában" ugyan egy-két Huszein-relikviát megrongáltak, helyüket azonban "Szaddám szeretünk" és "Boldog születésnapot, Szaddám Huszein" feliratok váltották április 28-án, a vezér születésnapján.

A falakat frissen festett, Busht és az amerikaiakat gyalázó jelszavak borítják - írja az Australian.

Garázsbuli

Hiába járőröznek a város felett amerikai helikopterek, a diktátor hadseregének egykori harcosai egy garázsban gyülekezve készültek a vezér születésnapjára - írja a lap helyszíni tudósítója. "Itt mindenki megünnepli a születésnapot, nyíltan és hangosan kimutatjuk szeretetünket" Huszein iránt - nyilatkozta Kaszem Taha, az egyik ünneplő.

Véleménye szerint Huszein volt az egyedüli arab vezető, aki nyíltan szembeszállt Izraellel. "Nem engedjük, hogy Irak legyen az új Palesztina" - mondta a magabiztos Taha, ígéretet téve arra, hogy legyőzik az amerikaiakat.

Ezer harcossal a diktátorért

Mohamed Haszán, szintén a diktátor seregének egykori tisztje ennél is tovább ment. "Bármikor kiállítok ezer katonát, hogy Szaddámért rátámadjunk az amerikaiakra" - mondta.

Az ünneplés hétfő reggelig kimerült a jelszavak festésében. A városban nem vonult ünneplő tömeg az utcára. A városiak hangulatát azonban jól leképezi egy járókelő nyilatkozata. A kérdésre, hogy hova tűnt Szaddám, a megkérdezett idősebb férfi dühösen csak annyit válaszolt: "Ki mondja, hogy eltűnt? Nem tudjuk hol lehet, de biztosan visszatér, hogy megmentsen minket."

Bush kihirdeti a háború végét

Három héttel Bagdad eleste után az amerikai kormánynak az az álláspontja, hogy akár él Szaddám Huszein, akár halott, a lényeg az, hogy már megszűnt a hatalma Irak felett.

Lapértesülések szerint George Bush amerikai elnök a héten kinyilvánítja a háború végét, ugyanakkor nem hirdeti ki a győzelmet, mivel még nem találták meg a tömegpusztító fegyvereket és Szaddám Huszein sorsáról sem lehet még tudni semmi bizonyosat.