Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Hitlerhez hasonlította Busht Chavez

2006.02.06. 06:40
Fegyverkezésre kért felhatalmazást országa lakóitól Hugo Chavez. Venezuela szocialista elnöke amerikai inváziótól tart, Busht pedig Hitlernél is rosszabbnak nevezte.

Bush rosszabb, mint Adolf Hitler, jelentette ki caracasi nagygyűlésén Hugo Chavez. A magát XXI. századi szocialistaként jellemző venezuelai államfő emellett bejelentette, hogy még több fegyvert vásárol az Egyesült Államokkal elmérgesedett diplomáciai vitába bonyolódótt országának, írja a Reuters.

Az amerikai elnök imperialista, népirtó, fasiszta hozzáállásának nincs határa. Hitler szoptatós baba George W. Bushhoz képest" - jelentette ki Chavez hatalmas fiatalkori képmása előtt szónokolva. Chavez éppen kémkedéssel vádolta az Egyesült Államokat a múlt héten, melynek keretében kiutasította az országból az amerikai katonai attasét.

Válaszul az amerikaiak is kiutasítottak egy venezuelai diplomatát, mire Chavez belengette az olajfegyvert. Az Egyesült Államok egyre nagyobb arányban vásárol venezuelai olajat a kieső közel-keleti szállítmányok kiváltására.

Bush kormánya épp ezért eddig igyekezett helyén kezelni Chavez hőzöngését, mondván az csak a venezuelai nacionalizmus felkorbácsolását, azaz Chavez támogatottságának a növelését szolgálja. Washington egyelőre burkoltan sem adta jelét, hogy esetleg a két ország viszonyának megszakítására törekedne.

A venezuelai fegyverekezési terveket azonban aktívan ellenzi a eashingtoni kormányzat. Amerikai ellenkezés miatt nem jött létre fegyverüzlet Spanyolország és Venezuela között. A NATO-tag spanyolok olyan vadászrepülőket adtak volna el Venezuelának, amik amerikai technológiát is használnak, így az USA megvétózhatta az üzletet.

Chavez tavaly harci helikoptereket és százezer géppisztolyt vásárolt Oroszországtól. Rögeszméje szerint az Egyesült Államok invázióval akarja megtörni hatalmát. Vasárnapi nagygyűlésén további fegyverkezésre kért felhatalmazást.

"Engedélyt kérek még egy rakomány fegyver megvásárlásához, mert a gringók amúgy fegyvertelennek szeretnének minket. De meg kell védenünk anyaföldünket" - jelentette ki.