Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Korrupcióval gyanúsítják az izraeli miniszterelnököt

2008.05.08. 23:37
Ehud Olmert elismerte, hogy dollárszázezreket kapott egy amerikai üzletembertől, de tagadja, hogy ez vesztegetés lenne.

Illegális kampánydinanszírzással gyanúsítja az izraeli rendőrség az ország miniszterelnökét, Ehud Omertet. Olmert beismerte, hogy kapott pénzt egy amerikai üzletembertől, de tagadja, hogy ez vesztegetés lett volna. Ha vádat emelnek ellene, lemond a hivataláról, nyilatkozta a Haárec izraeli napilap online kiadásának.

A rendőrség szerint Olmert illegális keretek között dollárszázezreket kapott Moris (Moshe) Talansky amerikai üzletembertől. Olmertet a múlt pénteken hallgatták ki, eddig titoktartási kötelezettség miatt nem hoztak nyilvánosságra részleteket az ügyről, írja a Haárec. A titkosítást a tel-avivi felsőbb bíróság a rendőrség és bírósági tisztviselők kérésére oldotta fel, bár a lap értesülései szerint elvileg a jövő hétig tartott volna.

Olmert a televízióban élőben közvetített üzenetben felelt a vádakra. Azt állította, hogy kampánypénzügyeit egy ügyvéd intézte, és minden jogszerűen történt. "Sohasem fogadtam el kenőpénzt, egy fillért sem vettem el magamnak" - mondta.

A Tízes csatorna nevű helyi tévéadó értesülései szerint Talansky - aki csak stróman volt - készségesen mindent bevalott a rendőrségen. Az ügy még Olmert jeruzsálemi polgármestersége idején történt.