Viola
-5 °C
-2 °C

Újabb perek a haditai mészárlás miatt

2007.10.20. 10:08
Egy őrmestert és egy tisztet állítanak bíróság elé a 2005 novemberében, az iraki Haditában elkövetett mészárlás miatt, mikor amerikai katonák megöltek 24 iraki civilt. A mészárlást 10 tengerészgyalogos követte el, többségük ellen már korábban vádat emeltek. Ezt tartják az Irakban elkövetett legsúlyosabb amerikai háborús bűncselekménynek.

Az amerikai tengerészgyalogság egyik alezredesét és egyik őrmesterét hadbíróság elé állítják a nyugat-iraki Haditában végrehajtott mészárlás miatt, közölték a tengerészgyalogosok kaliforniai Pedletonban lévő fő támaszpontjának illetékesei.

Jeffrey Chessani alezredesnek azért kell felelnie, hogy igyekezett eltusolnia egységének bűncselekményét, vagyis nem jelentette elöljáróinak katonái öldöklését. Stephen Tatum őrmester ellen pedig előre meg nem fontolt emberölés és mások életének veszélyeztetése miatt emeltek vádat.

Az amerikai katonai rendészet nyomozásának a megállapítása szerint 10 tengerészgyalogos 2005 novemberében összesen 24 iraki polgári személyt lőtt agyon, társaik pedig elmulasztották, hogy megállítsák őket, vagy pedig félrevezető, illetve kirívóan hamis jelentéseket készítettek a haditai eseményekről.

Az eset előzménye az volt, hogy az amerikai katonák konvoját robbantásos támadás érte, a tengerészgyalogosok a tettesek utáni kutatás ürügyén hatoltak be az ártatlan helybeliek házaiba, és megölték őket. Az áldozatok között nők és gyermekek is voltak.

A haditai esetet a jogászok a legsúlyosabb, Irakban elkövetett amerikai háborús bűncselekménynek tartják. Az ügybe keveredett többi tengerészgyalogos ellen már korábban vádat emeltek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!