Gyilkosságért ítélhetnek el amerikai tengerészgyalogosokat

2006.05.29. 10:51
Legalább három tengerészgyalogos ellen emelhetnek vádat gyilkosság miatt, jelentette a Time. A Kilo század katonái a nyomozók szerint ok nélkül mészároltak le civileket az amúgy lázadóbázisnak számító Hadita városában, Irakban.

Az abu-grébi kínzásoknál is nagyobb botrány fenyegeti az Irakban állomásozó amerika csapatokat. A Time értesülései szerint az amerikai tengerészgyalogság nyomozásának adatai szerint az eddigi hivatalos állásponttal szemben nem jogos katonai akció járulékos áldozatául esett 24 iraki civil az északnyugati Hadita városában. Sokkal inkább a pokolgépes merénylet sokkja után eszetlen bosszút álló tengerészgyalogosok mészárlásáról van szó.

Eltussolták

A botrányt még márciusban a Time robbantotta ki, amikor a haditai mészárlás szemtanúival, a résztvevő katonákkal és emberjogi csoportok tényfeltáróival készített interjúk alapján megkérdőjelezte a tengerészgyalogság hivatalos jelentését a haditai incidenssel kapcsolatban.

Az eredeti jelentés szerint tavaly novemberben a Kilo század katonáit bombatámadás érte. A jelentés szerint a katonákra a merénylet után tüzet nyitottak az iraki ellenálók. A jelentés szerint 15 iraki a pokolgép robbanásának áldozatául esett, a tengerészgyalogosok kilenc lázadót megöltek.

A Time tényfeltárásából azonban kiderült, hogy a megölt irakiak közül mindössze egynek volt fegyvere, és azt sem használták. Ezzel szemben a katonák rögtön a robbanás után lelőttek egy taxisofőrt és négy fegyvertelen utasát, majd házról házra járva további 19 embert végeztek ki.

Halálra ítélhetik a gyilkosokat

A tengerészgyalogság a Time kutakodásának hatására újabb vizsgálatot rendelt el, ez már "járulékos áldozatokról" tesz említést, elismerve, hogy a meggyilkolt irakiak nem voltak lázadók. Igaz, a katonákat még ez is felmentette a vádak alól.

A tengerészgyalogság a belső vizsgálattal párhuzamosan bűnügyi nyomozásba is kezdett, ez már ellentmondásokat talált az eredeti jelentés mellett a belső vizsgálat megállapításaiban is. Mi több, a nyomozók konkrétan az eset eltussolásával vádolják a Kilo század parancsnokát és a Haditában állomásozó tengerészgyalogos ezred parancsnokát is.

A Time birtokába jutott kongresszusi jelentés szerint az akcióban résztvevő egység vezetőjét, egy első iraki turnusát teljesítő, hét éve szolgáló őrmestert és legalább két másik közkatonát vádolnak a gyilkosságokkal. Ha valóban gyilkosság miatt emelnek vádat ellenük, a katonákat akár halálra is ítélhetik.

A Time riportja szerint továbbra sem tudják, miért veszthették fejüket az amúgy fegyelmezett, harcedzett – a gyilkoló alakulat legtöbb tagja már Falludzsa ostromában is részt vett – tengerészgyalogosok. A legtöbb elemző a parancsnokokat okolja. A Time szerint Vietnamban, My Lainál, ahol ötszáz vietnamit mészároltak le ok nélkül amerikai katonák, szintén a parancsnokok erkölcsi tartásának megroppanása vezetett a katonák összeomlásához.  • Tippek
  • Hírek