Klaudia
-4 °C
2 °C

Kelet-európai gépet térítene el az Al-Kaida

2005.10.09. 15:05
Eltérített kelet-európai utasszállító repülőgéppel akarta lerombolni a londoni Heathrow repülőtér egyik terminálját az Al-Kaida terrorszervezet - írta brit biztonsági forrásokat idézve a The Sunday Times.

A vezető vasárnapi brit lap szerint a most napvilágra került értesülés a magyarázat arra, hogy 2003 februárjában a brit kormány miért vezényelt páncélosokat a legnagyobb brit repülőtér környékére.

Akkoriban több napra a brit hadsereg harckocsikkal megerősített egységei vették át a Heathrow térségének ellenőrzését, hivatalosan nem részletezett terrorista fenyegetésre hivatkozva. Annak idején olyan hírek terjedtek el a sajtóban, hogy az Al-Kaida vállról indítható rakétával egy utasszállító repülőgép lelövésére készült.

A The Sunday Timesnak azonban most magas rangú brit hírszerzési illetékesek elmondták: a belső elhárítás, az MI5 részletes információi szerint az Al-Kaida egyik sejtje kelet-európai - lengyel, lett vagy észt - repülőtereken végzett felderítést. A terv egy utasszállító repülőgép eltérítése lett volna "valahol, ahol nem olyan a biztonsági készültség, mint a nyugat-európai repülőtereken" - idézte forrását a brit lap.

A beszámoló szerint a Kelet-Európából eltérített gépet a terroristák a London nyugati határában fekvő Heathrow repülőtér egyik zsúfolt utascsarnokába vezették volna, százak halálát okozva.

A lapnak nyilatkozó források szerint az Al-Kaida valóban tervezte egy utasszállító repülőgép felrobbantását is, de nem vállról indítható rakétával, hanem gránátvetővel, amellyel egy éppen induló gépet kellett volna eltalálni. Ez lett volna a Heathrow ellen akkoriban tervezett kettős támadás egyik eleme.

Kiterjesztik a terrort

Ugyancsak a The Sunday Times értesülése szerint a minap több brit nagyvárosban terrortevékenység gyanújával őrizetbe vett tíz személy gépkocsikba rejtett pokolgépekkel tervezett merényleteket brit városok zsúfolt belső negyedei ellen.

A brit rendőrség a hétvégén jelentette be, hogy a tíz személyt a dél-londoni Croydonban, Derbyben és Wolverhamptonban fogták le, terrorcselekményre való felbujtás, illetve terrorcselekmény előkészítése gyanújával, de a hatóságok részleteket nem árultak el.

A vasárnapi brit lap értesülése szerint azonban a brit elhárítás feltételezi, hogy a most felgöngyölített sejt Abu Muszab az-Zarkávival, az al-Kaida iraki hálózatának irányítójával állt kapcsolatban. A titkosszolgálatok régóta úgy vélik, hogy az öngyilkos iraki merényletek sorozatának megszervezésével és nyugati túszok brutális kivégzésével gyanúsított Zarkávi megpróbálja kiterjeszteni tevékenységét Nyugat-Európára - írta a The Sunday Times.